Дянков пред bTV: Самолетите може да почакат

10:32, 10 ное 17 / Политика Сподели в: 25 23
1

Повече пари за образование и здравеопазване, самолетите може да почакат” - така бившият финансов министър Симеон Дянков синтезира новия държавен бюджет в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

За образованието – това наистина е закъсняло. Трябваше тези повече пари още от 2013 г. да влязат в средното образование. Грешката е и по наше време, още тогава трябваше да стане”, отбеляза финансистът. По думите му в миналото е имало сравнително смислена образователна реформа.

България затъва в международната класация на средните училища от около осем години. Средното ни образование трябва да се насочи”, категоричен е Дянков.

По повод здравеопазването бившият финансов министър изрази надежда, че предстоящият здравен министър Кирил Ананиев ще успее да направи една успешна реформа на клиничните пътеки.

Последният път, в който цените на клиничните пътеки са се променяли е през 2006 г. През 2010 – 2011 г. направихме разчет, който показа, че 70% от пътеките са занижени. За сметка на това 20% от пътеките са сърдечно-съдови заболявания са завишени – там има добро лоби”, коментира Дянков.По думите му Ананиев би могъл успешно да реформира системата и да рационализира парите, давани за здраве.

Единственият ми проблем с Бюджет 2018 е държавният дълъг – все пак се залага на 1% дефицит”, коментира Дянков пред Антон Хекимян.

12 години не е имало такава добра икономика в Европа. Ако в тези най-добри години сме на дефицит, това означава, че в тежките години няма да сме готови и ще затънем още повече”, отбеляза финансистът.

 

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети