Екатерина Захариева в Кишинев: Реформите по пътя към ЕС са трудни, но си струват

09:08, 31 окт 17 / Политика 25 631 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България ще продължи да оказва пълна подкрепа на Молдова в реформите, които страната трябва да предприеме по пътя към Европейския съюз. Това бе посланието, което вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отправи в Кишинев на срещите си с министър-председателя Павел Филип и вицепремиера и министър на външните работи и европейската интеграция Андрей Галбур.

България премина през много трудни реформи и много хора у нас се питаха струва ли си, но днес може да кажем, че наистина си е струвало. БВП се утрои за 10 години членство в ЕС, икономическият ни ръст е 4%, външният ни дълг е един от най-ниските в Европа като процент от БВП, доходите на гражданите се увеличават всяка година. Но най-важното е,  че хората на България имат вече самочувствието на граждани на ЕС: могат да пътуват, да работят, да учат навсякъде в Европа”, каза Екатерина Захариева. Тя подчерта, че реформите, които осъществява правителството на Молдова, не са заради Брюксел, а заради гражданите на тяхната страна.

България бе една от първите държави от ЕС, която ратифицира сключеното между Молдова и ЕС на 27 юни 2014 г. споразумение за асоцииране с ЕС - по-малко от месец след подписването му. Страната ни подкрепи и решението на Европейския парламент Молдова да бъде прехвърлена в позитивния списък по Регламент 539/2001, с което от 28 април 2014 г. гражданите на Молдова, притежатели на биометрични паспорти, имат право на краткосрочни безвизови пътувания в страните от ЕС.

Много ви благодаря за подкрепата по пътя ни към Европа. Нуждаем се от перспектива и от светлина в тунела, не може да стоим непрекъснато на кръстопът”, обърна се към българския си гост министър-председателят на Молдова Павел Филип, който покани на посещение българския си колега Бойко Борисов.

Молдовският премиер запозна Екатерина Захариева с хода на съдебната и образователната реформа в страната. Българският вицепремиер му благодари, че правителството на Молдова е наложило мораториум върху закриването на училища в малките населени места, което щеше да засегне и областите с българско население.

Щастлив съм, че заедно ще открием българското консулство в Тараклия. Надявам се то да се използва не само за административни услуги, а за да поддържа българските традиции - културни и езикови.  Мисля, че е важно българският език не само да се изучава, но и да се използва в обществото ни”, каза вицепремиерът и министър на външните работи и европейската интеграция Андрей Галбур на срещата си със своя български колега.

Вицепремиерът Екатерина Захариева му благодари за помощта за откриването на консулството. “Българите в Тараклия са мост между нашите две държави - трябва да подкрепим образованието им и българския бизнес, за да допринасят за икономиката на Молдова”, каза тя.

Според преброяването от 2014 г. на територията на Република Молдова живеят 51 867 граждани от български произход, съсредоточени предимно в южните райони на страната, и около 12 хиляди в Приднестровието. Българите имат статут на малцинство и право на двойно гражданство.

През учебната 2016/2017 година в български университети със стипендии от българската държава бяха приети за обучение 104 студенти от български произход, живеещи в Молдова, от които 27 по магистърски програми, 3 специализанти и 6 докторанти. За учебната 2017/2018 година България ще финансира обучението на 62 български студенти от Молдова.

Наблюдава се и засилване на бизнес контактите между двете държави. Стокообменът плавно се увеличава, като през 2016 г. достига 94,1 млн. щатски долара. През 2016 г. 179 034 молдовски граждани са посетили България с цел туризъм и почивка  – с 9.1% увеличение спрямо 2015 г. За седемте месеца на 2017 г. техният брой е бил 115 775 души,  което е 16,5%  повече спрямо същия период на 2016 г.

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама