В навечерието на 1ви ноември евродепутатът Радев дари книги на варненската библиотека

14:30, 30 окт 17 / Култура 25 1177 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и посланик на библиотеките в Европейския парламент Емил Радев подари книги на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна. Жестът му по повод 1 ноември – Деня на народните будители, се утвърди като традиция, чрез която вече пета поредна година той допринася за обогатяване на библиотечния фонд.
Заедно с народния представител от ПП ГЕРБ и дългогодишен директор на библиотеката Емилия Милкова и председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов евродепутатът бе гост на събитието, с което в навечерието на празника беше открита експозиция, вдъхновена от богатото ни книжовно наследство. Изложбата връща читателите назад във времето, за да разкаже да Седмицата на българската книга през 1932 г., когато варненската общественост е приканена да се запознае с 450 тома интересни книги и списания от библиотечни фондове и от лични библиотеки, които са били пример за развитието на българското „книгопечатно и книгоукрасително” изкуство. 85 години по-късно част от любопитната експозиция отново е представена във варненската библиотека, съхранявайки българския дух.
„Библиотеките пазят паметта на човечеството. Радвам се, че в 21 век варненската библиотека изпълнява тази мисия не само съхранявайки класическите книжни издания, а и поддържайки богат дигитален архив, който е показателен за постигнатия напредък”, коментира Емил Радев. Той поздрави екипа на библиотеката и му пожела да работи все така отговорно и всеотдайно за разпространение на знанието. „Опазването на книжовното наследство е патриотично дело, което заслужава нашата подкрепа”, категоричен бе Радев и предаде на директора на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” Радка Калчева своето дарение от книги. То включва детска и документална литература. Голям интерес предизвикаха и дарените луксозни издания - Атлас на българските земи в европейската картографска традиция (III – XIX в.) и книгата „Българско архитектурно наследство”. „Вие сте съвременните будители. Пожелавам Ви един ден и новата сграда на варненската библиотека да бъде част от забележителната архитектура на страната ни”, заяви евродепутатът в обръщението си към библиотекарите.
Към пожеланията много скоро да стане факт проектът за нова сграда на варненската библиотека се присъедини и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. Той получи от екипа на РБ „Пенчо Славейков” специален подарък – екземпляр от брой 292-293 на „Варненски общински вестник” от 1932 г., в който е представена изложбата на Варненската градска общинска библиотека и чрез коментарите на творци и общественици се изтъква нейната роля и необходимостта градът да има свой храм на книгите.
„Професията на библиотекарите е изключително благородна. Неслучайно те са били наричани братовчедите на фараона, защото са били носители на мъдростта. В библиотеките се съхранява националната памет. Нека в навечерието на 1 ноември си пожелаем да има повече грамотни хора, които да обичат книгата и четенето”, пожела на свой ред Емилия Милкова и поздрави колегите си по повод предстоящия светъл празник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама