60 години Учебен Драматичен Театър НАТФИЗ

17:30, 29 окт 17 / Култура 25 1195 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

НАТФИЗ ще отбележи 60 години Учебен драматичен театър и 75 години държавно театрално образование. Академията планира да отпразнува юбилея с поредица от спектакли в началото на ноември – „За любовта и други демони“ постановка на проф. Маргарита Младенова -3 ноември, „Бай Балчо споменува“ постановка на проф. Пламен Марков -4 ноември, премиерата на „Антихрист-суперзвезда“ постановка на проф. Здравко Митков -7 ноември, „Ориент експрес“ постановка на проф. д-р Александър Илиев -7 ноември и „Януари“ постановка на Ованес Торосян -8 ноември. Два от спектаклите, посветени на юбилейните годишнини – „Бай Балчо споменува“ на дипломиралия се клас на проф. Пламен Марков и „Януари“ на дипломиралия се клас на проф. д-р Ивайло Христов, ще се играят на голяма сцена, при вход свободен, но при предварително заявени на касата на театъра пропуски

Вижте какво сподели проф. д-р Надежда Тихова в статията си „Национална академия за театрално и филмово изкуство – шест десетилетия“:

 „… През 1955 година Висшият институт за театрално изкуство „Кръстьо Сарафов“ получава от Министерството на просветата специално построена за него сграда, която се намира на ул. „Г. С. Раковски“ №108А. Със своите три сцени и по-голям брой аудитории тя предлага значително по-добри възможности за провеждане на учебния процес. На 1 ноември 1957 г. с комедията „Двубой“ от Иван Вазов, постановка на Атанас Михайлов, се открива и Учебния драматичен театър, който е в същата сграда. Неговата архитектура дава възможност за сложни и разнообразни постановъчни решения. Той има 440 места, амфитеатрално разположени.

Учебният драматичен театър е свързан с образователния процес в Академията. В него студентите придобиват практически навици и опит при нормални сценични условия, улеснява се преходът от учебната работа към тази в професионалните театри. На негова сцена се фокусират резултатите от обучението, реализират се принципите на съвременната театрална педагогика, тъй като новите изисквания на времето променят и обогатяват подхода към дипломния спектакъл. Постановките в театъра се осъществяват от художествените ръководители на отделните курсове или от преподаватели от техния екип. На студентите е предоставена възможност да изявят творческата и индивидуалност, да се запознаят с ателиетата и с други дейности, свързани с изграждането на спектакъла, да усетят сценичната природа на театралното изкуство. Студентите по „Режисура за драматичен театър“ асистират на своите преподаватели, а тези от „Театрознание“ пишат програмите и обсъждат спектаклите.

По отношение на публиката Учебният драматичен театър не е затворена система. Той намира баланса между движението в нейните интереси и учебния процес, воден от разбирането, че творчеството на актьора и на режисьора е пълноценно само във взаимодействието с нея. Театърът има своя публика, склонна да отмине недостатъците в играта на младите актьори, тъй като никое начало не е застраховано от тях. Тази публика е подвластна на младостта, всеотдайността и искреността, които изпълват сцената. По-голямата част от нея са млади хора, но много често в залата има и по-възрастни зрители, предпочели добрите спектакли на този театър. Творческата биография на поколения български актьори и режисьори започва от Учебния драматичен театър, в който те изиграват първите си роли и независимо от тяхната крайна сценична съдба се помнят дълго време, а може би остават и незабравими. Има нещо привлекателно и динамично във факта, че театърът всеки нов сезон сменя своята трупа, а зрителите се запознават с поредните млади актьори и режисьори. Осъществените в него постановки влизат в биографията не само на студентите, но и на техните преподаватели, а те са едни от най-добрите и най-изявените в театралната сфера.“


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама