Наши изпълнители покориха Букурещ

12:50, 28 окт 17 / Култура 25 974 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini


 

Танцовият ансамбъл „Луди млади“ от Ценово участва в празника на българо-унгарската дружба, който се проведе в Букурещ. Проявата беше организирана от Унгарския културен център „Шандор Петьофи“ в румънската столица, а поканата дойде лично от проф. Лука Велчов – председател на Демократичния съюз на българите в Румъния. Освен танцьорите от Ценово на сцената излезе и ансамбъл „Ритъм“ от Силистра.

Празникът на българо-унгарската дружба се организира за втора поредна година и е свързан с временното пренасяне на мощите на Иван Рилски – Чудотворец от София в Будапеща през 1183 година. По това  време в Унгария се случили поредица от чудеса, които се свързват със светеца. „Искрено се надявам нашето начинание да се превърне в добра традиция, защото българският и унгарският народи имат общи корени и пътища на развитие не само в миналото, но и в днешно време“, сподели Ричи Будай – председател на унгарското дружество в Румъния. Председателят на Федерацията на българите в Румъния Антон Кънчев не скри радостта си от инициативата и заяви, че ще подкрепя всяко начинание, свързано със заздравяване на връзките между двата народа. Сред гостите на празника беше и Мануела Симеонова от Регионалния експертно-консултативен център „Читалища“ в Русе, която прочете свои стихове.

Секретарят на общинската администрация Мария Найденова представи изпълнителите от Ценово. Тя се обърна към присъстващите с думите: „Празникът на дружбата в Букурещ със сигурност прехвърли още един мост между двата народа. И в бъдеще отношенията между българи и унгарци ще послужат за пример на следващите поколения“. Зрителите в залата се насладиха на няколко танца от различни фолклорни области на България, изпълнени от „Луди млади“ с ръководител Камелия Леонова, и на песните на народната певица Венетка Тодорова. Българи, унгарци и румънци бяха завладяни от ритъма на танците и без покана се хванаха на кръшно нашенско хоро. В продължение на няколко часа сцената на унгарския културен център освен от българска народна музика и танци се огласяше от изпълнения на унгарска поезия и класически миниатюри за флейта.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама