Обновената библиотека „Дора Габе ” в Добрич очаква малките читатели

16:50, 29 окт 17 25 935 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini


В навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители, Регионална библиотека „Дора Габе ”обнови интериора на сектор Работа с деца. Слънчеви цветове, цветни стелажи и меки форми за четене в залата за обслужване и Стаята на приказките ще радват децата до 14 г. Голяма част от мебелите са нови, а Стаята на приказките е изцяло подновена -желано място за четения, беседи, драматизации, литературни утра. Обновена е и детската читалня за малчуганите, които предпочитат да ползват литература в сектора.

Промяната е част от мисията на библиотеката да формира положително отношение към четенето при децата от най-ранна възраст и да ги приучи да посещават библиотеката.  Създавайки приятна, спокойна и стимулираща атмосфера, културната институция насърчава децата да се вълнуват от знанието и художествените произведения, да откриват същността на посланията, заложени в книгите.

Фондът на сектор Работа с деца непрекъснато се обогатява  с нова литература, както художествена, така и от различни отрасли на знанието. За малките потребители библиотеката комплектува красиво илюстрирани издания от световната класическа съкровищница, панорамни и триизмерни книги, книги с 3D очила, книги с прозорчета и въртележки, книги със светещи и пеещи страници. Децата сами участват в подбора на литература за закупуване, като правят своите предложения в специална кутия „Искам да прочета”.

Паралелно с предоставянето на книги за дома и в читалнята,  сектор Работа с деца ще провежда целогодишно културни и образователни инициативи с цел ограмотяване, насърчаване на четенето, възпитаване любов към книгата и четенето по библиотечни програми  Детство мое и Различията ни обединяват. Летен детски клуб „Играй и учи” събира деца от Добрич и гости на града, на възраст от 6 до 14 г. през лятната ваканция.

Посредник между децата и книгата, библиотеката ще предлага по предварителна заявка и екскурзии в библиотеката – за запознаване с всички библиотечни сектори и правилата за ползване на библиотеката, тематични беседи, литературни утра и презентации,четене на приказки в Стаята на приказките, тематични викторини, четене на текстове от любими детски приказки и рисуване по прочетеното, драматизации по произведения на любими детски автори.Ще има също премиери на книги, прожекции, срещи по национални и международни проекти, изложби на детско творчество и на библиотечни документи за деца, тематични витрини, боядисване на великденски яйца, образователни концерти.




 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама