Чаена лъжичка от отровата, пусната в бебешки пюрета в Германия може да убие бебе

10:31, 29 сеп 17 / Свят 25 922 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една чаена лъжичка етиленгликол – веществото, използвано за отравяне на бебешки храни в Германия – е напълно достатъчна да убие бебе. Това поясни токсикологът проф. Никола Александров пред bTV, в предаването ''Тази сутрин''.

Вчера стана ясно, че неидентифициран мъж е сложил отрова в бебешка храна в най-големите вериги за храна и бебешки стоки в Германия и настоява да получи 10 млн. евро, за да спре.

Етиленгликолът е поливалентен алкохол, който е широкоразпространено химическо съединение, основна съставна част на антифриза. Продава се свободно и като концентрат на всички бензиностанции.

Етиленгликолът е безцветна течност, без мирис, която леко сладни и е леко мазна. Когато се намира в антифриз, тя се оцветява допълнително.

Докато за малко бебе чаена лъжичка етиленгликол е напълно достатъчна да доведе до смърт, за възрастен отровната доза е 100-150 мл.

''Оравянията с него са широкоразпространени у нас, тъй като българите обичаме да си държим в мазетата, заедно с напитките, и остатъци от недолят антифриз. Често пъти се получават грешки”, поясни Александров. Той посъветва никога да не се държат на едно място напитки и антифриз, за да не се случат фатални грешки.

Ранните симптоми на отравяне с етиленгликол са подобни като въздействието на всеки друг алкохол – гадене и повръщане. Часове след приема започва развитие на ацитоза – подкисляване на кръвта, което може да доведе до сърдечен арест. След 12 до 24 часа бъбреците на блокират и се стига до остра бъбречна недостатъчност.

Интересното е, че при отравяне с етиленгликол е възможно да забавите действието му като… пиете още алкохол. Тъй като етиленгликолът е поливалентен алкохол, при прием на едновалентен алкохол неговото действие намалява и реакциите се забавят.

Въпреки това трябва незабавно да потърсите помощ от специалист.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама