10 начина да балансирате хормоните си естествено. Част2

13:00, 26 авг 17 25 890 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължаваме статията за природните средства, които ще ви помогнат да балансирате хормоналните си нива. Ето кои са следващите три важни стъпки.


Премахване на токсичните продукти от кухнята, козметиката и грижа за тялото

Един от важните начини за премахване на токсините в организма е да избягвате традиционните продукти за грижа за тялото, които са направени с потенциално-вредни химикали, включително DEA, парабени, пропилен гликол и натриев лаурил сулфат. По-добра алтернатива е да се използват естествени продукти, произведени със съставки като етерични масла, кокосово масло, масло от ший и рициново масло.

Другото, което можете да направите е да намалите използването на пластмасови бутилки, алуминиеви кутии и контейнери. Най-добре е да замените пластмасата и алуминия със стъкло и неръждаема стомана, защото те нямат токсичните ефекти на бисфенол А. Друга мъдра предпазна мярка е да преминете от тефлонови тигани към такива от неръждаема стомана, керамика или чугун, което може да направи голяма разлика в размера на химикалите в храната, която приготвяте.

Правете редовно упражнения

Упражненията са чудесни за балансиране на хормоните, защото намаляват възпалението, могат да ви помогнат да поддържате здравословно тегло, намаляват стреса, помагат за регулиране на апетита и за по-добър сън.

Независимо дали става дума за ендорфини, тестостерон, хормон на растежа или инсулин, физическите упражнения помагат на тялото ви да регулира производството и използването на тези хормони. Упражненията могат да засилят имунната ви система, позволяват на клетките да поемат повече глюкоза (което понижава инсулина), предпазват ви от депресия и ви държат по-бдителни, без необходимостта от кофеин.

За хора с хормонален дисбаланс, ключът към подобряването на състоянието им е да бъдат внимателни и да не се прекаляват с упражненията. По-кратките периоди от време (около 20 минути три пъти седмично), но с по-висока интензивност работят добре за повечето хора, които не могат да си позволят да добавят допълнителен стрес за техния организъм. Имайте предвид, че оптималното упражнение може да се различава много за различните хора, така че ако не сте сигурни, консултирайте се винаги с вашия личен лекар.

Подобрете съня си

Липсата на сън или нарушаването на естествения му ритъм е изключително вредно за хормоналния баланс в организма. Ще ви дадем един прост пример. Хормоните работят по график. Основният хормон на стреса – кортизол – се регулира в полунощ. Ако си лягате прекалено късно вие никога не позволявате на тялото си правилно да го балансира. Липсата на сън, продължителната употреба на кортикостероиди и прекомерния стрес са основните причинители на високи нива на кортизол в организма.

Сънят помага за баланса на хормоните, пречистването от стреса, изгражда енергия и позволява на тялото да се възстанови правилно. Прекомерният стрес и лошият сън са свързани с по-високи нива на кортизол, намален имунитет, проблеми с изпълнение на работата и по-висока чувствителност към тревожност, наддаване на тегло и депресия. За да се максимизира хормоналната функция, в идеалния случай се опитайте да си лягате към 10 вечерта и да имате дълбок сън без събуждане и нарушаване на естествения му цикъл възможно най-дълго.

Следва продължение

Източник: www.draxe.com

Информацията в сайта на topnovini.bg не е предназначена да бъде заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Преди да започнете каквато и да е диета, хранителен или спортен режим се посъветвайте със специалист.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама