Борисов без парламентарен секретар, Валери Симеонов със съветници от НДСВ

09:01, 02 юли 17 / Политика 25 1605 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър-председателят Бойко Борисов няма парламентарен секретар. Това се разбира от отговор на МС до Агенция БГНЕС, получен по реда на Закона за обществена информация. Вицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов, обаче, вече има петима съветници. Агенция БГНЕС поиска информация за членовете на политическите кабинети на премиера Бойко Борисов и четиримата вицепремиери Томислав Дончев, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева.

Бойко Борисов има възможност да назначи 16 души в политическия си кабинет, но е назначил едва 7. Началник на кабинета е Румяна Бъчварова, която заемаше същия пост и в първия мандат на ГЕРБ. Както и преди за съветник по сигурността и секретар на Съвета по сигурността към премиера е назначен Георги Николов, а Севдалина Арнаудова е ръководител на правителствената пресслужба.

Борисов има други две съветнички – Христина Нинова, която бе преводач на бившия американски посланик у нас Джеймс Уорлик и Деница Желева, бивш служител на българския клон на немската фондация “Конрад Аденауер”. Борисов, обаче, няма парламентарен секретар. В предишния му мандат такъв беше Петър Николов, който вече е заместник-министър на образованието.

От началото на мандата на това правителство, Борисов само веднъж е отговарял на парламентарни въпроси на опозицията. Премиерът има и две технически сътруднички.

От вицепремиерите най-бързо се е възползвал да назначи кадри – Валери Симеонов. Любопитното е, че повечето от членовете на политическия кабинет на председателя на НФСБ са известни имена от някогашната управляваща партия - НДСВ. За началник на кабинета на Валери Симеонов е назначена Марияна Николова, която има дългогодишен опит на различни нива в държавната администрация. За парламентарен секретар Симеонов е назначил Боян Митракиев, който е магистър по масови комуникации от НБУ от 2014 г. Митракиев е бил модератор на лекция на икономиста Владимир Каролев, който пък бе част от икономическия екип на НДСВ.

Останалите членове на политическия кабинет на Валери Симеонов са: Георги Николчев, заместник-министър на туризма в служебното правителство и бивш заместник-областен управител на Бургас по време на Тройната коалиция; Иванка Кръстева, назначена за подуправител на НЗОК в мандата на бившия здравен министър Петър Москов и уволнена в мандата на служебното правителство; Любомир Иванов – бивш председател на Атлантическия клуб на бившия външен министър в кабинета “Сакскобургготски” Соломон Паси, а в предизборната програма член на експертния екип на партия “Воля”; София Касидова – икономист, чиято кариера стартира с идването на власт на НДСВ през 2001 г. Съветник на Валери Симеонов е и бивш председател на НДСВ – Христина Христова, която бе министър на социалната политика.

От справката на МС се разбира още, че към началото на юни месец 2017 г., вицепремиерът по обществения ред Красимир Каракачанов не е назначил никого в политическия си кабинет. Лидерът на ВМРО, обаче, има и друг политически кабинет – като министър на отбраната.

Вицепремиерът по съдебната реформа Екатерина Захариева е назначила само началник на кабинета си. Това е Петя Тянкова, която беше секретар по юридическите въпроси на експрезидента Росен Плевнелиев. Вицепремиерът по управление на средствата от Европейския съюз е назначил трима души в политическия си кабинет. Началник – Йоланда Емирян, парламентарен секретар – Стефан Миленов, съветник – Александра Георгиева.

През първия месец на мандата на третия кабинет “Борисов”, администрацията на МС е сключила два консултантски договора с физически лица за нуждите на премиера и вицепремиерите. Имената на консултантите и стойността на договорите не се съобщават.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама