Анкара: ЕС създава всевъзможни пречки по пътя на интеграцията на Турция

15:35, 30 юни 17 / Свят 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Турция е единствената страна, която води преговори за членство в ЕС без правото на облекчен визов режим. Смятам, че това е главната погрешна оценка на Евросъюза, иначе той предоставя визови облекчения дори на държави, които не водят преговори за присъединяване. Същевременно ЕС поставя всевъзможни прегради по пътя на интеграцията на Турция, която вече 40 години води диалог за това обединение“, заяви Йълдъръм пред турско-унгарския бизнес-форум в Анкара, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че Турция е страж на безопасността не само на Балканите, но и на целия ЕС. „Именно благодарение на Анкара, която контролира процесите в региона и предотвратява бежанския поток, войните в Близкия Изток не влияят на Европа. Още повече, че нашите европейски приятели не оценяват достатъчно политиката на Турция“, констатира премиерът.

„Унгария никога не подкрепя изявленията на редица страни от ЕС, насочени против Турция и винаги ще поддържа турския народ. Ако не е Турция, ЕС няма да успее да се справи с мигрантския поток. Турция защитава ЕС“, посочи в словото си унгарският премиер Виктор Орбан, който също участва в работата на форума. Той се обърна към потенциалните инвеститори със съвета да се откажат от провокациите и нравоученията, тъй като това не се приема както от унгарците, така и от турците. Анадолската агенция припомня, че ЕС е осигурил едва около 811 млн. евро от обещаните 3 млрд. за издръжката на сирийските бежанци в Турция, докато разходите на Анкара вече са надвишили 25 млрд. евро. На свое заседание преди два дни ЕК е взела решение да бъдат заделени допълнителни 50 млн. евро за професионално обучение на бежанците. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама