Половин милион сирийски мигранти са се завърнали по родните си домове

13:45, 30 юни 17 / Свят 25 484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо половин милион сирийци, разселени заради войната в тяхната родина, са се върнали по домовете си от началото на годината, съобщава агенцията на ООН за бежанците.

Според организацията се наблюдава „забележима тенденция за спонтанни завръщания в и в рамките на Сирия през 2017 г.“. От януари насам близо 440 000 души, които са били разселени на територията на Сирия, са се завърнали по родните си места, най-вече в Алепо, Хама, Хомс и Дамаск, заяви говорителят на агенцията Андрей Махечич.

Освен тях други 31 000 бежанци от съседни държави са се завърнали, допълни той. С това общият брой на бежанци, завърнали се в Сирия от 2015 г. става 260 000 души. Това обаче е една малка част от всички 5 млн. бежанци, избягали от конфликта в региона.

По думите му основна причина за завръщането на хората е желанието им да открият свои роднини и да нагледат недвижимото си имущество. В някои случаи причина е и чувството за подобряване на обстановката в местата, където се завръщат.

Според Махечич все още е рано да се каже дали връщането на хората е свързано с осезаемия спад на насилието в страната след началото на мирните преговори в Астана, водени под егидата на Турция, Русия и Иран, на които беше договорено създаването на четири зони за сигурност в Сирия.

Говорителят заяви още, че „макар и да има като цяло нараснала надежда, свързана със скорошните преговори в Астана и Женева, агенцията вярва, че условията бежанците да се завърнат безопасно и с достойнство все още не са налични в Сирия“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама