Водата в местността Тодоровото аязмо край Сливен е годна за пиене

17:38, 29 юни 17 25 1318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водата от чешмата в местността Тодоровото аязмо е чиста и годна за пиене. Това обяви днес председателят на Фондацията "Стария бряст" Стефан Стефанов. Становището потвърди и инж. Мария Добрева, ръководител на направление „Пречистване“ във „В и К“ – Сливен.

Проби от каптажа са направени на 27 юни и резултатите показват, че  водата е годна за пиене. Преди време бяха направени проби от чешмата, които  показаха наличие на колиформи над допустимото. Стефан Стефанов обясни, че проблемът идва от тръба, свързваща каптажа с чешмата, която по препоръка ще бъде подменена.

Той увери всички, които на 1 юли ще присъстват на откриването на църквата "Св. Теодор Тирон" в м. Тодоровото аязмо, че няма място за притеснение, относно водата.

Общо пет проби от чешми и извори в местността Карандила са изследвани в лабораторията на „В и К“ – Сливен на 27 юни, по съвместната инициатива на фондация „Старият бряст“ и водното дружество, каза още инж. Мария Добрева.

С отлични физикохимични и микробиологични показатели е водата от чешмите на Долна лифтена станция, в края на Хайдушката пътека - под хотел „Карандила“ и при фурната на Карандила. С отклонения от микробиологичните норми е водата от извора Куш бунар и от чешмата Златко чорбаджи в местността Равна река. Освен колиформи над допустимите норми, водата от Кушбунар съдържа и наднормен манган 62 милиграма на литър, при допустими 50 милиграма.

„Отклоненията в микробиологията са резултат от човешка дейност и биологично замърсяване от хора и животни”, посочи специалистът. 

Тя уточни, че това са моментни проби. Изследването на всяка горска чешма ще бъде четирикратно, през всеки сезон, за да се добие окончателна представа за годността на водата за пиене. 

Стефан Стефанов допълни, че идеята е да се събуди обществената грижа и не само да се констатират фактите, но, при изследване с лош резултат, да се търсят причините за замърсяването и мерки за изправяне на проблема.

От списъка с 30 горски чешми, вече са проверени и изследвани 10. Препоръките са да се опазват от замърсяване при посещение в планината над Сливен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама