Приеха стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата в община Добричка

17:05, 29 юни 17 25 911 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинска стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в Община Добричка за 2017–2019 година и Годишен план на дейностите й прие на заседание днес Общинският съвет. Двата документа са в съответствие с новия Закон за предучилищното и училищно образование и Наредбата за приобщаващо образование.

Кметът на Общината инж. Тошко Петков посочи, че те се позовават на анализа на потребностите от подкрепа за личностно развитие на децата и учениците. Той е приет от Общинския съвет през януари тази година.

Няколко основни принципа са залегнали в общинската стратегия. Сред тях са гарантиране на правото на всяко дете и ученик на достъп до детска градина и училище, най-близко до неговото местоживеене и качествено образование, както и прилагане на диференцирани педагогически подходи, според интересите на подрастващите и стимулиращи мотивацията им. Приемане и зачитане уникалността на всяко дете, равнопоставеност и недопускане на дискриминация, са заложоени също в документа. Той се базира и на необходимостта от професионално развитие и повишаване на педагогическите компетентности на работещите в образователните институции, сътрудничество на тези институции на всички равнища.

В анализа се посочва, че детските градини на територията на Община Добричка са 30. След извършена оптимизация на училищната мрежа през септември миналата година са закрити 8 училища, сред които три начални и пет основни. В училищата са обхванати 1251 ученици от първи до осми клас. От тях 580 пътуват до учебното заведение от други населени места. С цел задържане на децата в училище, три основни училища са преобразувани в обединени за предстоящата учебна година. Отчетено бе също, че в общината се предлагат и социални услуги като едната е грижа за деца в приемни семейства. В тях са обхванати 17 деца, от които 14 са записани в учебно заведение. Сериозен проблем, както на национално, така и на местно ниво е обхвата на деца и ученици от образователната система, посочва инж. Петков. В тази връзка е разработена програма за превенция на ранното напускане на училище. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама