Съветниците отложиха дебата за водата

13:32, 29 юни 17 25 766 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

След трудна дискусия за цената на водата и инвестициите в системата на ВиК съветниците в Шумен отложиха дебата за месец юли.

 

До това решение се стигна след последните думи на зам.- министъра на МРРБ Малина Крумова. Тя каза, че ако шуменци искат да видят пречиствателната станиция в бизнес плана трябва да го подкрепят, въпреки че няма как КЕВР да го направи веднага.

Министър Крумова влезе в остър спор със съветници и граждани, дошли в сесийна зала. Според тях не може да се приеме бизнес план, който няма да подобри качеството на водата и да намали загубите.

Най-яростен защитник на тезата да не се приема плана беше Добромир Драев. Той съобщи, че за много кратко време са събрани 4106 подписа против плата, който е заложил нова цена от 3.26 лв. за кубик вода.

 

Малките инвестиции, горлемите пари за ремонт и начисляването на амортизации коментираха усърдно в залата съветниците в присъствие на зам.-министъра, на областния управител на Шумен проф. Стефан Желев и шефа на ВиК инж. Красимир Марков.

В крайна сметка проф. Добрин Добрев предложи да се обмисли всичко казано от заместник министъра и тогава да се гласува.

На практика без решение община Шумен не може да упълномощи своя представител как да гласува утре на извънредното общо събрание на Асоциацията по В и К. Освен това Община Шумен има 34 на сто от гласовете в Асоциацията и това й определя блокираща квота. За да има кворум Общото събрание на Асоциацията са нужни 2/3 от гласовете, а за да бъде подкрепен бизнес плана трябва ¾ от представителите на общините да са съгласни. Община Шумен блокира тази възможност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама