На Петровден най-старата преславска църква има храмов празник

07:55, 29 юни 17 25 1053 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Два курбана за двата празнични дни, днес и утре, дават дарители и църковното настоятелство на възрожденската църква „Св. Св. Петър и Павел“ във Велики Преслав.

Днешният Петровден започва с утринно богослужение от 8.00 часа и продължава с литургия и водосвет. Предстоятелят на храма свещеноиконом Николай води църковните служби заедно с духовници от близките църкви.

Те ще осветят празничния курбан в двора на църквата около 10.30 часа. Настоятелството на хлама и дарители са осигурили две агнета за Петровден, а утре божията милостиня ще бъде от риба.

 

На Павловден свещениците отново ще направят водосвет за здраве и ще осветят втория курбан.

В навечерието на храмовия празник на старата църква отец Николай се похвали, че камбанарията ще бъде с нов купол. Ремонтът е започнал.

Съвсем скоро ще монтират пластифицирана ламарина върху купола, за да изглежда камбанарията в унисон с архитектурата на възрожденския храм.

Догодина се навършват 210 години от построяването на вкопаната в земята църква. За нейното строителство, преди два века, е бил издаден ферман от султана. Камбанарията е строена в по-ново време и сега с дарителски пари и с майстори от Сърбия правят обновяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама