Валери Симеонов: Поемам ангажимент за облекчаване на режима за получаване на българско гражданство

14:39, 28 юни 17 25 720 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Близо 6000 украинци с български произход вече работят по Черноморието. Това отчете вицепремиерът Валери Симеонов по време на проведената среща на Координационния център за връзка с българите в Украйна.

Симеонов пое личен ангажимент да контролира облекчаването на административните процедури и да се повиши капацитетът на съответните институции, за да може българите от Украйна да получават по-бързо и лесно българско гражданство.

„До момента в съвещанието, което имахме на координационния съвет за връзка с българите в Украйна, докладвахме това, което сме извършили за месец и половина – нещо, което до момента никое правителство не е правило за българите в чужбина и в частност към Украйна. Това е именно облекчаването на режима за наемане на работници до 90 дни“, коментира Симеонов.

Снимка: БГНЕС

От обясненията му стана ясно, че по разпореждане на Министерството на външните работи, в консулските служби вече са премахнати "всякакви посредници търгаши на визи и работни места".

"Има и още една добра новина – вече имаме предварителни разговори и се готви разчет за възстановяването на жп връзката между Силистра и Измаил, което ще даде постоянна връзка с нашите сънародници“, заяви още вицепремиерът .

Водещият заседанието Петър Харалампиев, председател на Държавна агенция за българите в чужбина, представи приоритетите на българското правителство относно подкрепата към и отношенията с българските исторически общности зад граница и по-специално Украйна.

Той постави акцент върху въпросите, касаещи облекчаването на режимите и финансовите ангажименти на българите в Украйна при кандидатсване в български университети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама