Започва жътвата в Шуменско

07:55, 28 юни 17 25 996 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Машините на кооперация „Напредък“ във Велики Преслав влизат първи в житните блокове на Шуменска област.

Във Великопреславско по традиция жътвата започва най-рано, каза старши експерт Магдалена Йорданова от областната дирекция по земеделие в Шумен.

Председателят на кооперация „Напредък“ Йордан Спасов обясни, че ще направят пробно зажънване на малка територия, за да проверят влажността и останалите показатели на зърното.

В област Шумен са засети близо 89 хиляди декара с ечемик. От тях ¼ са на територията на община Шумен. В класацията по площи с ечемик следват община Каолиново с 19 хиляди дка и община Хитрино с 15 хиляди.

В блоковете с ечемик в Шуменско пускат днес първите комбайни. Снимка: Topnovini.bg

На територията на Шуменско пшеницата е 475 хиляди декара, от които най-много, 111 хиляди декара, отново са на територията на община Шумен.

По думите на експерт Магдалена Йорданова очакванията са за добра реколта. Добивът при пшеницата няма да бъде по-малък от 600 кг от декар и 550 кг/дка при ечемика.

Според експерта, обаче, се очаква проблем с маслодайната рапица. Тя ще бъде готова за прибиране до няколко дена и ще натовари земеделските стопани в периода между жътвата на ечемик и жито.

Освен това от засетите общо 74 хиляди декара с рапица близо 20 на сто са пропаднали. Причина за това е засушаването през миналата година.

Заради липса на валежи през август и септември рапицата не пониква. Йорданова коментира, че в някои райони са пораснали едва по 4 -5 растения на един квадратен метър. Това е довело до разораване на площи и презасяване с други култури.

В цялата Шуменска област проблем с пропаднали площи с рапица нямат само стопаните в община Каолиново поради падналия навреме дъжд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама