56 камери наблюдават детските площадки в Шумен

13:04, 27 юни 17 25 1154 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

С 56 нови камери наблюдават от няколко дни Градската градина в Шумен, парк „Оборище“ и Студентски парк, стана ясно на днешния брифинг в Общината. Камерите са фокусиране към 12 площадки, като 30 от всички изкуствени очи са монтирани на детски и спортни площадки.

Вложени са 69 хил.лв. от европейски средства. В тези пари влиза изграждането на 4 центъра за осъществяване на наблюдението и тригодишното обслужване и поддържане на системата. Информацията се предава към полицията, а видеооборудването е с възможност за надграждане, обясни директорът на общинското предприятие за стопанска и охранителна дейност Захари Захариев.

Видеообезопасяването на града продължава с монтаж на пилони и на още съоръжения. Това ще се случи най-напред на площада с грифоните пред шуменския театъра, а след това в Тракийския квартал и на Пети километър. Извън плана ще има камери при артпространството в града. Последните съоръжения ще заработят около 1 септември, заяви Захари Захариев.

Тук ще бъдат следващите камери. Снимка: Topnovini.bg

За начина, по който се действа след засечено нарушение той разясни, че първо се уведомяват инспекторите по Наредба 1 – за нарушаване на обществения ред, но има и паник бутон за връзка с автопатрул. При по-тежките престъпления сигналът отива в полицията.

От месец март досега са подадени четири сигнала към униформените служители, засечени от работата на камири в Градската градина, преди подмяната.

За ефективността на видеооборудването дадоха нагледен пример от Общината, която изчислила, че трябва да се влагат по 3000 лева месечно, за да се елиминират поражения от вандали.

Директорът Захари Захариев каза още, че занапред ще се наблюдават входни и изходни пътни артерии, учебни заведения и още детски и спортни площадки.

 

За поддръжката на кътовете за деца и тийнейджъри и за монтираните спортни съоръжения директорът на общинското предприятие за строителство и благоустрояване Недко Салабашев каза, че имат 80 хил. лв. „Съоръженията на детските и спортните площадки не се износват и не се амортизират, те се чупят и нашето предприятие трябва да върви след вандалите“, обясни Салабашев.

В Шумен има 86 детски и спортни площадки, от които 12 са отремонтирани от тази пролет насам. Ремонтът е започнал от опасните уреди и люлки, от авариралите и тези с натрошени дъски.

По думите на Недко Салабашев нови площадки ще се правят до басейна и в кв. „Боян Българанов“. Освен това фирмата, който се занимава с оползотворяване на отпадъци, е обещала да дари на децата в кв. „Дивдядово“ площадка със съоръжения. Тя ще бъде направена в южния парк на квартала.

За опазване на всичко това, общинските предприятия разчитат на загрижеността на съвестни шуменци. На телефон 054 857677 могат да се обаждат граждани и свидетели на вандалски прояви, информираха от Община Шумен.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама