Икономисти: Дългосрочното инвестиране предотвратява ирационалните решения на пазара

18:27, 26 юни 17 25 893 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Панелна дискусия за финансовата грамотност на българите проведоха Росица Вартоник (Изпълнителен директор и основател на фондация „Инициатива за финансова грамотност), Николай Логофетов (Изпълнителен директор на MoitePari Consult), Хари Янчев (Регионален мениджър на ОББ "Асет Мениджмънт") и Деян Василев (Изпълнителен директор на MoitePari.bg.)

"Има множество възможности за инвестиране във финансови продукти, но понякога те не са подходящи за конкретния търговец. Има желание за инвестиции в продукти с висока доходност, като акциите например, но те носят и доста по-висок риск, както и някои взаимни фондове. Не всеки обаче, може да понесе това. Има едно много просто правило. Ако можете да спите спокойно, когато сте направили дадена инвестиция, най-вероятно това е вашият продукт. Много е важно предварително да се определят нашите цели и финансови инструменти, които ни подхождат", коментира Росица Вартоник.

"Ако ние си държим средствата по депозити и други продукти, които не ни носят достатъчна доходност, основният риск, който се поема, е инфлацията. За последните 150 години средната годишна инфлация е около 2,5 %. Затова ако ние не ползваме някакви средства в дългосрочен план, е добре да ги управляваме така, че поне да бъде компенсирано увеличаването на цените. Голяма част от моите клиенти искат да сложат всичките си средства в даден фонд, заради високата моментна доходност. Трябва да стане ясно обаче, че в следващите 12 месеца това може да се промени. Нашата работа, като консултанти, е именно да предупредим за тези неща, като зададем правилните въпроси", разясни Хари Янчев.

"Хората трябва да знаят, че макар понякога да изглежда катастрофално състоянието на финансовите пазари, фондовите борси и икономиките, те винаги са циклични. Има възходящи и низходящи тенденции. Стадният принцип е много голяма пречка. Спомнете си ситуацията от 2008-2009 година над 80 % от хората са изтеглили сумите, които са заложили суми във фондове, са изтеглили парите си в пика на кризата. Изчакали са няколко месеца, за да видят дали ще отмине и са ги изтеглили, за да спасят 20-30% от вложеното. Това е голяма грешка. Ако погледнем ретроспективно, нивата през 2011 г. вече са значително по-високи от тези през 2008 г. Ако бяха изчакали 3 години, щяха да получат много повече от това, което са получили когато са изтеглили средствата си", заяви на свой ред Николай Логофетов. 

"Ние, от Моите пари, направихме анкета "Как управляваме финансите си", като получихме 330 отговора за 1 седмица. Един от въпросите на тази анкета беше "С какъв хоризонт напред планирате личните си финанси. Отговорът беше шокиращ. 40 % отговориха - до 1 година и още 46 % - до 3 години. Нерационалните решения, се предотвратяват от дългосрочен план за действие. Фонд за образование на децата ни, фонд за пенсиониране и т.н.", разказа Деян Василев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама