Селски кметове правят инструктажи сред местните да не палят открит огън

14:37, 26 юни 17 25 830 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Кметът на Велики Преслав Александър Горчев издаде заповед с превантивни мерки за ограничаване на предпоставките за възникване на пожари в полските и горските територии.

На прага на жътвата градоначалникът е наредил на селските кметове да разгласят противопожарните правила и забрани за опазване на житни култури, зърнени храни, фуражи и трайно насаждения.

За да бъде изпълнена заповедта, кметът на всяко от единадесетте села от общината, трябва лично да инструктира хората, живеещи в покрайнините на населените места. Тези жители стават най-честа причина за пожари, които обхващат сухи треви и тръгват към близките гори или земеделски имоти.

Затова селските кметове обикалят покрайнините и искат обитателите на всяка къща да се подпишат, че няма да палят огън, няма да варят компоти край сухи треви, няма да горят боклуци и листа край селото, както и отпадъци от оборите край стърнища.

По един от тези начини горя преди време боровата гора над село Троица, Имаше опасност да пламнат и близките лозови насаждения.

Кметът Галин Бенев. Снимка: Topnovini.bg

След началото на кампанията по инструктажа, единствено кметът Галин Бенев от индустриалното село Хан Крум заяви, че са съвременно селище с модерни баби, които не варят компоти и не гледат животни. Затова рискът тях бил по-малък. Кметът, обаче, инструктирал земеделските производители и пушачите.

Селските управници имат и ангажимент да организират гасаческите групи да бъдат в готовност и да разчистят пътищата до най-близките водоеми.

Туристите също нямат право да палят огън, а ловците не бива да използват огнестрелно оръжие в районните с неожънати масиви и фуражни площадки.

Гражданите да не паркират автомобили край житните масиви, пише още в заповедта на преславския кмет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама