Шуменските съветници няма да подкрепят бизнес плана на ВиК

12:11, 26 юни 17 25 1526 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Постоянната комисия по икономика към общинския съвет в Шумен не одобрява бизнес плана на Асоциацията по ВиК. Този документ съдържа клауза за новата цена на водата, заради която се надига обществено недоволство в Шумен и региона.

На днешното заседание съветниците от постоянната комисия по икономика гласуваха с „въздържал се“ и един глас „против“ на предложението какво становище да изрази представителя на Община Шумен на извънредното заседание на Асоциацията по ВиК. То ще се проведе на 30 юни.

Днешното решение ще влезе за обсъждане в общинския съвет на 29 юни, със становище да не бъде подкрепен бизнес плана на водното дружество. Този документ, обаче съдържа и инвестиционните намерения на дружеството. Ако бизнес планът не бъде приет, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да даде ход на заложените от ВиК – Шумен проектни намерения за ремонти и обновления по мрежата.

Така на съветниците им се налага да избират едно от двете неблагоприятни за нас решения.

Светлозар Начев пита може ли да бъде подкрепeна само инвестиционната част от бизнес плана. Снимка: Topnovini.bg

Ако общинският съвет гласува „за“ бизнес плана, значи развързва ръцете на КЕВР за вдигане на цената на водата. „Ако бъдем против плана не можем по никакъв начин да задължим ВиК да направят заложеното в бизнес плана“, обясни председателят на икономическата комисия Иван Ламбов.

Това означава, че ако шуменци отстояват сегашната цена на водата, слагат под въпрос инвестиционната политика на местното водно дружество и лишават старата водопроводна система от свежи пари за подобрения.

Съветникът Валентин Велев заяви, че колегите му трябва да се съобразят с общественото мнение и започналата подписка, и да направят така, че цената на водата да не се вдига.

Ако шуменският общински съвет вземе решение, че не приема бизнес плана, ще се нуждае от същото решение на още една община, за да може с 2/3 от гласовете в Асоциацията да не бъде приет бизнес плана и да се запази цената на водата.

„Ние сме против увеличението на цената, но подкрепяме частта за инвестициите“, заяви съветникът Светлозар Начев. Той, обаче пита, дали това е възможно, защото е най-добрият вариант.

С гласуването „въздържал се“, членовете на комисията показаха това ,че не са против добрите намерения на ВиК. Дебатите ще продължат в сесийна зала.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама