Полицията в Истанбул стреля с гумени куршуми, за да спре гей парада

19:34, 25 юни 17 / Свят 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турската полиция изстреля гумени куршуми, за да попречи на активистите в Истанбул да продължат с ежегодния прайд на площад "Таксим", които не се отказаха от провеждане на събитието, въпреки забраната на местните власти.

Силите на реда стреляха в група от около 40 граждани, съобщи АФП, ден след като канцеларията на градския управител забрани гей парада, позовавайки се на опасения за безопасността и обществения ред.

Малки групи се събраха на площада в късния следобед, но свидетели посочиха, че тежкото полицейско присъствие надвишава броя на активистите и че най-малко четирима души са били задържани.

"Ние не сме уплашени, ние сме тук, няма да се променим", казваха демонстрантите.

Ежегодният гей парад е забранен в Истанбул от 2015 г. насам. Миналата година организаторите отново получиха вето заради джихадистките атаки в страната. Това предизвика гнева на демонстрантите, а полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне протестиращите, които се противопоставиха на забраната.

„Амнести интернешънъл“ вече изрази "дълбока загриженост" за забраната на прайда.

"Това решение пренебрегва правото на ЛГБТ-обществото", казват оттам. "Турция трябва да защитава хомосексуалната общност, вместо да я ограничава."

Тази година събитието съвпада с първия ден от ислямския празник на Ейд ал-Фитр - празник мюсюлманите, който бележи края на поста през Рамадан.

Турция наложи извънредно положение в резултат от неуспешния опит за преврат от 15 юли миналата година.

Адвокатът и ЛГБТ-активист Левент Пискин заяви, че прайдът не е престъпление и добави, че ситуацията постепенно се влошава за хомосексуалистите в Турция.

"Беззаконието е на висотата си по време на извънредното положение", каза той.

Пискин твърди, че ЛГБТ-обществото е било подложено на атаки през последните две години от националистически и консервативни партии. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама