Велики Преслав посрещна изпълнители от страната и чужбина за Петровския празник

16:48, 24 юни 17 25 1267 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Близо 500 изпълнители от Северна България и гости от Украйна участват в традиционния за Велики Преслав събор „Петровска китка”. Той се провежда ежегодно в почивните дни преди Петровден и се организира от Общината в старата столица и преславското читалище „Развитие”.

Във всяко ново издание на фолклорната проява участват все повече изпълнители. Преди година имаше гости от Румъния, тази година на сцената се качиха украинци и бесарабски българи от град Приморск и село Преслав в Запорожка област. Певци и танцьори от области Варна, Добрич и Търговище, от Горна Оряховица, Шумен и региона вземат участие в днешния празник на народното творчество.

Концертните изяви започнаха преди обед и ще продължат до 19 часа, когато ще бъде награждаването.

Снимка: Topnovini.bg

Изпълненията се оценяват от авторитетно жури. Народната певица Бинка Добрева е председател на комисията, в състава на която влизат Любчо Василев - член на Съюза на българските музикални и танцови дейци и  Евгения Грънчарова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките.

Снимка: Topnovini.bg

Занаятчии от задругата на майсторите в Шумен и преславски творци са подредили днес уникални експонати от дърво, керамика и стъкло под сенките на боровата гора. Детски атракциони, бира и скара допълват настроението на празника „Петровска китка”.

Снимка: Topnovini.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама