Мая Нешкова пред Topnovini.bg: За мен щастието е в дребните неща, които са и най-важните

13:42, 22 юни 17 / Култура 25 930 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Една от най-обичаните родни изпълнителки, пленила завинаги сърцата ни с хитовете „Честит рожден ден“, „Щастие с пари не се купува“, „Храмът“, „Слънчева обич“ и още десетки други представи новия си албум „Само с любов“. Репортер на Topnovini.bg разговаря с очарователната Мая Нешкова, която ни разказа повече за всичко, което я вдъхновява и предизвиква усмивката й.

Първо, искам да Ви поздравя за новия Ви албум. Разкаже малко за атмосферата на самото представяне.

- Слава богу, мина прекрасно, залата беше препълнена, атмосферата – уникална. Определено съм доволна.

След толкова много години на сцена, каква е рецептата, за да се запази любовта на публиката?

- Не знам, мога само да предполагам. Мисля, че ми личи, че съм много искрена, че съм различна, че хората намират нещо, което е конкретно за тях като послание. Моята музика не е направена случайно. Предполагам, в това се крият част от причините. Комплексно е. Аз винаги се усмихвам, раздавам се, мисля за другите. Вероятно оказва влияние и талантът на мъжа ми, който пише толкова красиви песни. Вероятно има и някоя тайна, с която само публиката е наясно.

Защо избрахте новият Ви албум да се казва „Само с любов“?

- Привично е да избереш една от песните си и да й дадеш превес като кръстиш албума си на нея, много се чудих. До последно имах колебания. В следващия момент осъзнах, че трябва да е нещо, което да обедини всички парчета и да ги свързва с невидима нишка. Навсякъде се пее за душата, за чувствата, за хубавите, за неизбежните неща. Записвайки „Цигуларят“, там в припева има такъв абзац „само с любов“ и аз с реших, че това е отговорът.

Снимки: Георги Шопов

През последните години се наблюдава тенденция повечето изпълнители да избягват да издават нови албуми, тъй като се смята за рисковано, Вие как се престрашихте да го направите?

- То е толкова объркано всичко. Какво има да се притеснява човек, то пък един пазар, то пък едни милиони, които ще спечелим (смее се). Аз предпочитам посланието да стигне, да докосне някого. Искам тези песни да станат част от всекидневието ни и да ни направят с нещо по-добри. Другото за мен не е важно.

В едно от най-известните Ви парчета пеете, че щастие с пари не се купува. За толкова години разбрахте ли каква е цената му?

- За мен щастието е в дребните неща, които са и най-важните – да виждам усмивката, любовта, да усещам импулса на живота, да не пропускам да кажа „Добро утро“ или дам целувка за лека нощ, да ме посрещне кучето, да ми се радва, да ми носи възглавницата. Това са толкова мили, толкова дребни неща. Да излезеш на улицата и някой да ти каже „Благодаря, че Ви има, че днес ме докоснахте с нещо.“ Мисля, че това създава щастието – да те прегърне детето ти, или дори да ти се развика, ако му е тежко на душата. Не бива да се вторачваме в грешките и нека да помним, че без конфликта на противоречието няма как да пораснем.

П

Снимки: Георги Шопов

Считате ли, че текстовете в съвременната ни музика успяват да вдъхновят за щастието, за което Вие говорите?

- Такива текстове има, че направо човек да се чуди наистина за какво вдъхновяват. Няма как това да не ме тревожи, защото това е бездуховност. Бих се ограничила обаче в критиката към другите, защото за мен е важно какво аз правя. Аз и моят съпруг, с когото заедно правим песните, винаги сме се стремили към един по-различен и дълбок поглед към нещата. За мен е важно да знам, че мога с две обикновени думи да жегна човека отвътре и да предизвикам у него прилив на емоция.

Какво ще пожелаете на хората, които обичат Вас и музиката Ви?

- Ако успея да предам на човека, който слуша песните ми поне частица от емоцията, заключена в тях, той си я отнесе вкъщи и я запази дълбоко в сърцето си, ще бъда истински щастлива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама