Ето защо средностатистическият българин е по-беден от западните граждани

14:58, 21 юни 17 25 1358 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

За разликите във финансово отношение между българските и западните граждани и причините за него, лекция изнесе Стойне Василев, който е основател на SmartMoney.bg, по време на финансовия форум “Експо Моите пари”.

Първата причина според него, е ниската финансова култура на българите.

Снимка: Topnovini.bg

“85% от нашите спестявания са в банките като депозити,които дори не са инвестиции. Ние ги губим непрекъснато, защото инфлацията ги яде всяка година. 13 процента са в различни колективни схеми. Към тях се числят взаимни фондове, застраховки живот със спестовен елемент и др. По-малко от 2% инвестират в акции. Можете да си купите акции от големи компании, като Фейсбук, IBM и всякакви други. Ако те печелят,стойността им се увеличава и съответно печелите и вие“, разкрива Василев.

“Знаете ли каква е ситуацията на Запад? Там прилагат метода на “трикракото столче”, който е много устойчив. 35 процента се инвестират във взаимни фондове, още 35 в акции и 30% в депозити.”

Василев посочи като друга основна причина за ниските доходи на българите това, че разчитаме на един единствен източник на средства.

Снимка: Topnovini.bg

“Ние разчитаме само на един източник на доход. Първоначално това е заплата, а впоследствие - пенсия. Едва 4% са предприемачите в България.

В западните страни едва половината от доходите им са от заплати и пенсии. Останалата част идва от други инструменти, като 1/3 от тях са от инвестиции. От бизнес идват 12 % и така нататък.

Снимка: Topnovini.bg

“Най-важно що се отнася до инвестициите е да се знае, че колкото по-голяма е очакваната доходност толкова по голям е и рискът. Ако някой ви каже, че няма никакъв риск вероятно става въпрос за измама”, посочи още инвеститорът. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама