Търговците и тази година са принудени да висят на опашки

12:47, 20 юни 17 25 904 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

И тази година търговците, които си подават годишните финансови отчети (ГФО) пред Агенцията по вписвания, са принудени да висят по няколко часа, за да подадат нужната документация. В София, пред сградата на ул. "Елисавета Багряна", се вият две опашки, видя репортер на Topnovini.bg. Едната е за внасяне на отчетите, а другата - пред банков офис. Причината е, че фирмите трябва да платят за задължението да подават документите и трябва да внесат 40 лева такса за обработването им плюс още 2 лева такса на банката. Чакането пред банката по принцип може да се спести, защото в салоните на агенцията има ПОС - устройства, които позволяват таксата да се плати с банкова карта. Но  се оказва, че терминалите не винаги работят, а служителите не предупреждават хората на опашката, че има технически проблем. И така, ако на човек му дойде редът да внесе отчета, а устройството за плащане не работи, той трябва да се разходи до банковото гише, да почака и там, а после отново да се нареди за подаването на ГФО. 

Все пак трябва да се отчете положителният факт, че в момента работят почти всички гишета и обработката на един годишен финансов отчет отнема по 4-5 минути. Самата организация пред сградата, в която помагат хора от охранителна фирма, също е на прилично ниво. Така, ако работят ПОСТ терминалите, чакането само на една опашка тази сутрин отнемаше около час.

 

В Търговския регистър са вписани почти 1 мил. фирми - ЕТ, ООД, АД и т.н, Всички те са задължени да подават отчети, включително и тези, които не развиват в момента дейност. По-голямата част от тези фирми подават документацията по електронен път, но около 1/3 тях все още предпочитат традиционния начин - на ръка. Причините са няколко. За фирмите, които в момента не развиват дейност, електронният подпис излиза прекалено скъпо удоволствие.  Други пък, все още не могат да се доверят и не подават онлайн документите си, защото не са редки случаите, когато системата често блокира, изпраща съобщения за грешки, неочаквано изхвърля потребителя или отказва да приеме електронния му подпис.

От Агенцията по вписванията и от НАП предупреждават, че всяка фирма, която не е подала отчета си до 30 юни, ще бъде наказана. Проблемът е, че заради техническите спънки и опашките някои фирми може и да не да успеят да се вместят в срока и ще бъдат санкционирани.  Отчетите (ГФО) се подават в Търговския регистър, а данъчните пишат глоби, ако задължението не е изпълнено. 

Подаването на документи в последния момент е традиция в България. Миналата година например голяма част от фирмите внесоха отчетите си в последните два дни. Така че побързайте, за да не бъдете неприятно сюрпризирани от НАП. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама