Театрален проект се бори да съхрани паметник на културата

17:57, 16 юни 17 25 815 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Сдружение на артисти „Паноптикум“ и Студиото за документален театър VOX POPULLI подготвят три театрални представления, обединени под заглавието „Потоци на паметта“. С тях те искат да помогнат на публиката да надникне в миналото, настоящето и бъдещето на рушащата се баня в столичния квартал „Овча купел“, както и да запознаят възможно най-широк кръг от хора с различни интереси и от различни възрасти с две съвременни театрални практики - сетивен лабиринт и вербатим. За да научим повече подробности за проекта, репортер на Topnovini.bg се свърза с Габриела Петрова от сдружение „Паноптикум“.

„Чрез вербатим театъра се събира информация чрез интервюта, документи. Самите интервюта се слушат на слушалки и се възпроизвеждат в реално време. При сетивния театър публиката влиза един по един или на малки групи в предварително създадени ситуации и среща различни артисти. Използват се всички сетива, като в различните ситуации се ограничават част от тях, за да се активират по-силно останалите“ - разказва Габриела.

Причината пък да използват този вид изкуство като средство за привличане на вниманието точно към банята в Овча купел, се състои в това, че сградата - паметник на културата от години се руши.

„Знаем много добре всяка сграда, която е паметник на културата от каква защита и грижа се нуждае и всъщност дори в момента всеки може да мине оттам и да види, че това не се случва с нея поради различни причини. Точно тях ние изследваме в хода на нашите представления.“

Участничката в проекта отбелязва, че е важно да не забравяме и че освен паметник на културата, сградата е и баня.

„В нея има минерална вода, която е лечебна и в момента тя не се използва, направо се прахосва. В столицата имаме около 7 минерални извора, от които е видимо колко се използват за лечебни цели.“

Представленията целят да свържат разказа за историята на банята и на хората, които са работели в нея и сами са създавали тази история.

„Обръщаме внимание и на архитектурата на самата сграда, защото сетивният театър работи с пространството и ни позволява да чуем какво говори мястото и парка около него.“

Според Габриела, „Потоци на паметта“ задава въпроси и оставя зрителите сами да открият верните за себе си отговори.

Като част от въпросите се явява и този за собствеността на банята в „Овча купел“.

„Това, което пише в повечето медии е, че банята вече е на Столична община и че в последствие ще бъде прехвърлена на Музея за история на София. Когато обаче влязохме тук с конкретните проекти и се заговори за това да посетим сградата и т.н., се оказа, че банята все още принадлежи на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация към Министерството на здравеопазването“ - разказва организаторката на проекта.

Колкото до това защо си заслужава да изживеем сетивния лабиринт и вербатим театъра, Габриела е на мнение, че това е уникално усещане, което няма как да бъде преразказано.

„Всеки ще изпита и разбере нещо различно. За нас точно това е важно – каква е личната гледна точка на тези, които ще преминат през отделните ситуации. До каква степен има значение паметта за всеки един от нас – сградите, културният ни фонд, минералната вода и нейните лечебни свойства. Искаме да отключим сетивата за важните теми в момента и да разберем какво точно носят като послание те за нас. Това не е просто някаква сграда или нещо далечно, то рефлектира върху нашия живот. Не бива да забравяме, че както тези неща остават отпечатъка си върху нас, така и ние влияем на тях и е хубаво да се замислим дали можем да направим нещо за тях.“

За да намерите своя отговор обаче, трябва първо да се загубите в сетивния лабиринт и вербатим театъра на 18, 24 или 25 юни в парк баня „Овча купел“. Входът е свободен, но тъй като местата са ограничени е необходимо предварително записване на адрес: https://doodle.com/poll/ax7nxw6qkqgewfud.

Повече подробности за цялото събитие можете да откриете на: https://www.facebook.com/events/1950997905184034/?fref=ts

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама