Прокурорите не искат да излизат от съдебната система

13:27, 16 юни 17 / Политика 25 806 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България изрази категорично своето несъгласие срещу изваждането на прокуратурата от съдебната власт. Това се казва в официалната позиция на прокурорите, по повод изразеното становището на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, че на държавното обвинение трябва да се намери ново място, без да се прилепва към изпълнителната, но да излезе от съдебната власт.

"Такова решение ще разруши едно от най-добрите достижения на най-новото ни държавно устройство, въведено, за да се гарантира най-пълно разделението на властите. Подкрепяме принципната позиция на ръководството на прокуратурата и изразените аргументи на Главния прокурор, че мястото на Прокуратурата на Република България е в съдебната власт", се казва още в позицията.

Според тях, едно подобно изваждане на прокуратурата от съдебната власт, ще внесе раздор, конфронтация и разцепление между магистратите. Държавните обвинители са категорични, че лансираната теза не почива на принципна основа, не е съпроводена с обективен анализ и не посочва какви евентуални негативи за българските граждани и общество биха произлезли от подобна промяна.  

"Изказваме нашата твърда увереност, че българските Съд и Прокуратура трябва като част от съдебната власт да работят в дух на взаимно зачитане и уважение, при съблюдаване на техните конституционни и законови правомощия и функции и ще продължим да отстояваме тази позиция", завършват прокурорите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама