Китай разработва космолет

09:34, 08 юни 17 / Свят 25 875 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китай е отбелязал „значителен напредък“ в разработването на космически самолет, който ще може да излита от обикновени летища и да извършва полети както в атмосферата, така и в космоса, а след това да се връща на Земята.

Информацията за това е публикувана във в. „Саут Чайна морнинг пост“, като в нея се цитира вицепрезидентът на Китайската корпорация за аерокосмическата наука и промишленост Лю Шицюан.

Според предварителна информация този летателен апарат ще може да излиза в околоземна орбита благодарение на собствените си двигатели , движейки се хоризонтално, а не вертикално, както излитат космическите кораби от типа на американските „совалки“. Основното предназначение на космолета ще бъде транспортирането на екипажи и товари до орбитални станции и обратно. При това се подчертава, че машината ще може да използва практически всяка писта за излитане и кацане.

До момента научният екип почти е приключил с наземните изпитания, преодолявайки всички свързани с това трудности, свързани с разработването и създаването на двигатели за такъм тип самолет. Лю Шицюан не спомена конкретни срокове за първи пробен полет, но китайски експерти са склонни да вярват, че това ще се случи „много скоро“.

Идеята за създаване на космолет беше приета още през 80-те години на миналия век, но подобна разработка е твърде скъпа и сложна в техническо отношение. Въпреки това китайската армия продължила да финансира работата по проекта, който може да се използва и за военни цели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама