Стотици се потопиха в атмосферата на древния Марцианопол

19:39, 04 юни 17 25 1085 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стотици хора, пременени в бели тоги и лаврови венци, посетиха Девня и в неделния ден, за да усетят духа на древното минало. Клетва за вярност към императора, римска мода, пазар на роби, гладиаторски игри, феерични танци и античен спектакъл бяха сред акцентите от втория ден на фестивала „Марцианопол – животът в древния град“, чиито организатори са Община Девня и Музеят на мозайките.

Снимки: Община Девня

Руините на античния амфитеатър на Марцианопол – част от екстериора на съвременния квартал "Река Девня", се превърнаха в своеобразна машина на времето. Зрителите се пренесоха хилядолетия назад по нашите земи, за да видят с очите си относително пълна и достоверна историческа картина. Заслугата за тези автентични усещания бе както на актьорите от реанакторските групи, с които публиката имаше възможността да се снима за спомен, така и на професионалните дикторски разкази и музикални ефекти, които вдигаха адреналина на посетителите.

Вторият фестивален ден започна със зрелищно шоу на групите за исторически реконструкции. Етюдите, които пресъздадоха битки между римляни и варвари, предизвикаха шумни аплодисменти. Зрителите бяха запознати със структурната организация на римските, тракийските и дакийските войски, с тяхното въоръжение, метателни машини и екипировка.

Снимки: Община Девня

Жените също са участвали в епичните битки, като предимно са стреляли с лъкове. Някои от тях дори са ставали гладиатори по собствено желание и са водили ожесточени боеве с мъже, докато тълпата е изпадала в екстаз. Гладиатори било наименованието на роби, престъпници или военнопленници в Древния Рим, които се сражавали помежду си или с диви животни за забавление на публиката, но и за да се учи тя на смелост и безстрашие пред смъртта. Гладиатор, победил в 40 схватки, бил освобождаван и от роб ставал пълноправен римски гражданин. 

В чест на победителя в днешния гладиаторски бой момичетата от румънската група "Културала – Томис" от Констанца, изпълниха мистичен танц. Друг акцент във втория фестивален ден бе римската мъжка и дамска мода. Различни видове тоги, палати, туники, сандали, чехли, обувки и бельо бяха представени пред публиката.

Снимки: Община Девня

Последва пазар на роби, които повсеместно са били използвани в ежедневието за вършене на черната работа. Търговията с тях била изключително доходоносен бизнес, добре развит на територията на цялата империя. Публиката на фестивала също се включи в наддаването, а заместник-кметът на Девня Донка Йорданова си закупи двама роби.  

Приказката "Марцианопол – животът в древния град" пресъздаде и развитието на театралното изкуство в Древен Рим, като на сцената на амфитеатъра бе изигран комедиен етюд. Не по-малко атрактивен бе и занаятчийският пазар, където посетителите имаха възможността да си изсекат монети, да опитат вкусни гозби и да се запознаят с бита, културата и поминъка на древните римляни.     Античният фестивал завърши с награждаване на всички участници, на които кметът Свилен Шитов връчи плакети.  Той благодари на стотиците посетители за това, че са уважили събитието и изрази надежда, че фестивалът ще стане традиция, а Девня ще се превърне в предпочитана културно-историческа дестинация. 

Снимки: Община Девня

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама