Революционно предложение заплашва да спре кохезионните средства към България

20:57, 31 май 17 25 577 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предложение на Германия относно развитието на кохезионната политика след 2020 година заплашва да спре средстава към България, съобщава Reuters.

В документа от седем страници, в който е изразена позицията на Берлин, се посочва, че става въпрос за кохезионните фондове. 

Съгласно германското предложение, спирането им би ставало факт, ако държавата-членка, в която има проблем с върховенството на правото, не изпълнява предписанията на Европейската комисия да поправи ситуацията.

По думите на президента Румен Радев, който коментира темата, след като одобри фактическото влизане в сила на CETA, за последните 10 години публичните инвестиции, получени от европейските фондове, са 40% от всички публични инвестиции.

Радев дори обеща да се бори да бъде включен текст, според който след 2020 година да няма рязко намаление на средствата от кохезионните фондове.

Освен това, откакто сме в ЕС, за нас действа Механизъм за сътрудничество и проверка поради липсата на задоволителни резултати най-вече в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

В момента срещу германското предложение, което ще е обект на разговори в рамките на ЕС, биха се противопоставили най-силно Полша и Унгария. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама