Президентът Радев даде първия си прием за абитуриенти в неравностойно положение

19:49, 31 май 17 25 1057 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

В Гербова зала в Президентството Румен Радев откри официално традиционния бал за младежи в неравностойно положение. Събитието е част от благотворителната инициатива на президентската администарция „Подкрепи една мечта“. За шеста поредна година тя обединява усилията на редица държавни институции и неправителствени организации в подкрепа на професионалната реализация на абитуриентите, както и на тяхната мотивация за продължаване на обучението и квалификацията им. 

През учебната 2016/2017 г. в кампанията са включени 124 младежи, завършващи средно образование или професионално обучение и напускащи специализирани институции за деца. Над 45 дарители са подкрепили събирането на средствата, необходими за провеждането на този бал. Сред тези дарители на челно място се нарежда и студентката Вяра Гигова, чиято благородна инициатива „Красавицата и Вяра“ успя до осигури тоалети на 130 абитуриенти и грим и прическа на още 52-ма, присъстващи на президентския бал.

Държавният глава се обърна към абитуриентите, израснали в институции, насърчавайки ги да не се отказват от стремежите си.

„Вълнуващо е да видиш млади хора, които са преодолели многобройни изпитания и предизвикателства в живота, днес да поемат в свои ръце съдбата си. Вълнуващо е да знаеш, че българското общество е зряло и че нашите институции са отговорни, защото благодарение на техните усилия вие днес стигате до тук, до този важен момент във вашия живот. Вие като млади хора имате своите амбиции и мечти за образование, за работа, за дом и семейство. Решението ви да станете част от инициативата „Подкрепи една мечта“ е първата стъпка към самостоятелните ви крачки в живота, където вече ще бъдете отговорни за всеки избор. Призовавам ви да не ставате част от онази група млади българи, които нямат амбицията да учат, да работят, да придобиват допълнителна квалификация и образование.“

Снимка: Topnovini.bg

Като част от събитието бяха разказани и три вдъхновяващи истории на деца, напуснали институциите и успели да продължат образованието си или да си намерят работа, с ясната цел да превърнат мечтите си в реалност. Две момчета и едно момиче: Иисус, Милко и Вики споделиха пред президента и настоящите абитуриентите какво им е струвало, за да извървят пътя на действието- единственият, който ни води от желанието до постижението. За препятствията, но и за удовлетворението от успеха разказаха и техните ментори, подкрепяли ги на всяка крачка.

Иисус обича хляба и затова е избрал за себе си работата в пекарна, защото му харесва хората около него да са сити. Ива Веселинова, възпитател от дома, в който Иисус е израснал, поднесе като подарък на държания глава лично приготвен от момчето хляб.

„Не съм си представяла преди 12 години, че малкото плахо момченце, което дойде в дом „Славейков“, объркано и уплашено, за наша радост, ще прояви упоритост да преодолее трудностите, които срещаше. Иисус порасна, стана сериозен и разумен младеж. Надявам се и в бъдеще той да продължи да следва своя път, който е свързан с хляба.“- сподели възпитателката.

Вики Калинкова е влюбена в танца, но освен него, тя иска да се занимава и с педагогика. Нейната мечта подкрепя Катя Добрева, ръководител на президентската инициатива в Бюрото по труда в Бургас.

„Най-важното нещо в живота са мечтите и бъдете благодарни на всеки, който е готов да подкрепи вашите. Това, че сме израснали в социални домове не ни лишава от правото да мечтаем. Мечтите танцуват с всеки който ги покани на танц. Аз така направих, защото съм Вики, която танцува и мечтае. Знам и вярвам, че един ден ще имам своя школа за танци, в която ще преподавам на деца.“ – каза Вики и покани Румен Радев на танц.

Милко Георгиев пък винаги е искал да стане началник на горско стопанство. За целта той ще кандидатства в Лесотехническият университет в София. Отговорността е още по-голяма, когато президентът лично ти каже, че те очаква в столицата.

„Аз съм Милко –момчето от Велинград. Момчето, което отрасна в дом. Момчето, което бе лъгано, отхвърляно и предавано неведнъж. Момчето, което бе загубило вяра в доброто у хората. Също така обаче съм и момчето, което никога не спря да мечтае. Господин президент, благодаря Ви, че подкрепихте моята мечта. Имате мъжката ми дума, че ще дам всичко от себе си, за да оправдая Вашето доверие и някой ден ще се гордеете с мен.“

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама