Окончателно: Запазват се паветата на столичния бул. "Дондуков"

19:15, 31 май 17 25 778 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Да се запазят паветата на столичния бул. "Дондуков". За това се обяви министърът на културата Боил Банов. Това се случи по време на дискусия, организирана от ведомството във връзка с възникналия дебат дали настилката от павета на булеварда трябва да бъде подменена частично, изцяло, или изобщо да не бъде подменяна с асфалт.

По думите на министър Банов,  от миналата година паветата в София са паметник на културата с "местно значение".

"Не паважната настилка е тази, която създава проблемите на общината със замърсения въздух, транспорта и шума. Всички стари европейски столици са с павета, тази настилка е истинска, дълготрайна, автентична и бележи принадлежността на София към цивилизованите градове не от днес", категорична е арх.  Валентина Василева, която е член на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности . 

Според нея, може да се потърси съвет за съхраняване и полагане на паважна настилка от специалистите в Европа.

От своя страна Георги Бакалов, който е председател на Съюза на архитектите в България заяви, че съхранявайки наследството, трябва да се търси съвременното и по-добрата функционалност, но при всички положения, подходът трябва да е с приоритет наследство.

Арх. Ивайло Петков от "Група град" поиска ремонт на бул. "Дондуков" сега, като се запази булеварда в сегашното му състояние, докато не се изгради цялостна визия за бъдещето му.

За "Спаси София", комбинираният вариант е най-доброто решение за момента. Според организацията, е нужно осмислянето на бъдещето на булеварда.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама