Близо 40 пушачи от Разград измериха въглеродния монооксид в издишвания от тях въздух

18:07, 31 май 17 25 678 Шрифт:
Автор:

По повод Световния ден без тютюн здравните инспектори в Разград проведоха днес информационно-скринингова кампания за граждани. Проявата бе организира съвместно с Общинския съвет по наркотични вещества, Превантивно - информационния център по наркотични вещества, Младежкия съвет по наркотични вещества, отдел „Здравеопазване“ към общината. Мобилният екип бе разположен по пешеходната зона на бул. „България“ в близост до Търговския дом и предизвика голям интерес от страна на гражданите, обясни Емилия Петрова от РЗИ - Разград.

Тя посочи, че близо 40 човека се изследвали и получили консултация за нивата на въглеродния оксид и вредата, която нанася той на организма.От тях петима са младежи до 18 години, а останалите са 13 жени и 19 мъже на възраст между 18 и 65 години. Изследванията са извършени чрез апарат Smoker lyzer. По време на днешната кампания е направено и измерване на дихателния обем, изследване на никотиновата зависимост, чрез тест на Фагестрьом, както и демонстрации с пушещата кукла Сю, за да онагледи влиянието на тютюнопушенето върху белите дробове. Много граждани пък се спирали пред мобилния кабинет, за да получат здравно-информационни материали.

Петрова съобщи още, че за първите пет месеца на годината в Кабинета за консултативна дейност по отказване от тютюнопушене към здравната инспекция са консултирани пет граждани. Потърсилите консултативна помощ на специалист са на възраст от 18 до 65 години.

 

 

От началото на януари до 25 май служителите от Регионалната здравна инспекция в Разград са извършил 1824 проверки (в това число и по жалби и сигнали) в 1711 обекта за спазване на забраната за тютюнопушене, каза още здравният експерт. Проверени са 154 обекти за хранене и развлечение, 224 детски и учебни заведения, 306 лечебни и здравни заведения, 1000 други закрити обекти с обществено предназначение и 27 открити обществени места – детски и спортни площадки за игра.

Издадени са шест предписания, съставени са два акта за установяване на административни нарушения на физически лица и са издадени две наказателни постановления на обща стойност 600 лв. Издадените предписания са за предприемане на необходимите организационни мерки за стриктно спазване на пълната забрана за тютюнопушене в обекти за хранене и развлечение. Актовете за установяване на административно нарушения са съставени на физически лица – сервитьор и управител в обекти за хранене и развлечение, за тютюнопушене в закрити обществени места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама