Родители и деца заедно на куклен театър в пловдивския квартал "Столипиново"

17:01, 31 май 17 / Култура 25 709 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В навечерието на 1 юни родители и деца от пловдивския квартал Столипиново посетиха заедно куклено театрално представление,  което се проведе в залата на ДГ „Лилия“. Малките зрители бяха щастливи да посрещнат артистите от театър „Хенд”, които с помощта на куклите разказаха за тях историята на Хитър Петър. Децата се забавляваха с приказните герои, които им бяха дошли на гости в детската градина специално по случай детския празник.

Кукленият спектакъл бе посрещнат с голям интерес както от децата, така и от техните родители. Като цяло хората от ромската общност в Пловдив живеят изолирано и рядко напускат своя район. Дейностите по проекта на Българо-швейцарската програма имат за цел да разчупят този сегрегиран начин на живот. Чрез посещенията на културни събития, като театрални и куклени представления, опера и концерти, организирани както в квартала, така и извън него, деца и родители от ромски произход ще започнат постепенно да преодоляват ограниченията налагани от живота в етнически капсулираната среда на Столипиново.

Кукленото представлението, създадено по фолклорни мотиви, е част от дейностите по проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“, реализиран от Община Пловдив по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), с финансовата подкрепа на Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

Проектът е на обща стойност 1 077 495 лева и има за цел образователната и здравна интеграция на ромите и други уязвими групи от Пловдив и Куклен. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама