Осигуриха водна линейка за регатата Varna Channel Cup

16:58, 31 май 17 / Спорт 25 599 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водна линейка за първи път ще се грижи за участниците във ветроходната регата Varna Channel Cup, която започва утре в акваторията на Варненския залив. Плавателният съд е собственост на Медицинския университет във Варна и е снабден с необходимото оборудване за реакция при морски инциденти. На моторната лодка „Панацея“ ще дежурят специалисти от Клиниката по анестезиология, реанимация и спешна медицина към университетската болница „Света Марина“.

В регатата, която се организира с подкрепата на Община Варна и под патронажа на кмета Иван Портних, за трети път ще участва отборът по ветроходство на Медицинския университет. Този път обаче бъдещите медици се включват в гонките със собствената си яхта „Хигия“, съобщиха от университета.

„Основна задача на всички световни регати е да се опазят животът и здравето на екипажите. Ветроходството е много красив и изпълнен с адреналин спорт, но зависимостта му от природните стихии го прави и изключително непредвидим. Радваме се, че Медицинският университет не само го развива, но и е готов да се отзове с подготвени специалисти, които да влязат буквално в морето за състезателите“, коментира Лъчезар Братоев, главен организатор на регатата.

Varna Channel Cup ще продължи до 4 юни. Гонките ще се провеждат в залива и канала море – езеро, така че ще могат да се наблюдават от брега, което е уникална възможност за ветроходните състезания у нас и сравнително рядка за световната практика.

Регатата започва с с Pro-Am гонки в 15 ч. утре, в които могат да се включат и ентусиасти без ветроходна практика. Най-удобното място за зрители е Морската градина. Същинската надпревара стартира на 2 юни. Тогава яхтите ще могат да се наблюдават от Морската градина, а в следващите два дни – от южния бряг на кв. „Аспарухово“, пешеходната зона на морска гара Варна и централния варненски плаж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама