Цените на петрола поглеждат колебливо надолу

23:15, 30 май 17 / Свят 25 809 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цените на петрола финишираха малко по-ниско във вторник, след безцветна сесия в която инвеститорите продължиха да предъвкват разочарованието си след последната среща на върха на ОПЕК, предаде БГНЕС.

Цената на еталонния барел (WTI) падна с 14 цента до 49,66 долара при юлските фючърси на борсата в Ню Йорк (New York Mercantile Exchange - Nymex).

"През по-голямата част на деня регистрирахме спад и изтрихме част от загубите в края на сесията", съобщава Джийн Макгилън от Tradition Energy, без да намери точната причина за този обрат.

Цените обаче не минаха в зелено, мракът печели след решението от четвъртък на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и десет други страни да удължат с девет месеца квотите, които си определиха, но без по-нататъшно намаляване на добива.

"Пазарът бе малко разочарован, че ОПЕК не направи повече", каза Фил Флин от Price Futures.

Това решение бе широко очаквано, след като Русия и Саудитска Арабия, най-големите страни производителки от споразумението, действаха в тази посока, но производителките не изпълниха желанията да продължи това намаление във времето или добивът на суров петрол да бъде намален допълнително.

Анализаторите се съмняват, че мярката ще бъде достатъчна, за да накара резервите да се върнат към своето средно равнище за последните пет години, както твърди картелът.

"Негативността на пазара не се дължи толкова на ОПЕК, колкото на страха, че американските производители на шистови въглеводороди ще увеличат производството”, добавя Лукман Отунга, анализатор от FXTM.

Американските компании, които имат кратък цикъл на производство, могат да се възползват от покачването на цените, породено от усилията на ОПЕК, за да превземат част от пазарите.

„Въпросът е да се знае колко време ОПЕК ще бъде способна да поддържа добра дисциплина с ограничаването на производството” посочват експерти от Commerzbank.

Пазарите в САЩ останаха затворени в понеделник заради официалния неработен ден в САЩ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама