Варненският апелативен съд не пусна от ареста обвиняем за убийство

20:26, 30 май 17 25 957 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжния съд в Силистра от 17 май тази година, с което е била оставена без уважение жалбата на Мюрсел Акиф против продължаващото му вече втори месец задържане под стража. 33-годишният мъж е привлечен като обвиняем за убийството на А.З., чието тяло е било открито в началото на март, захвърлено в дере в района на жп прелез в местността Келявица в землището на село Руйно. Още при първоначалния оглед на мястото, където е било намерено тялото, е установено, че по него има следи от насилствена смърт. Няколко дни след това, на 16 март, Акиф е бил задържан под стража с определение на съда в Силистра и оттогава е в ареста. Съдебномедицинска експертиза е установила, че причина за смъртта на жената е тежка черепно-мозъчна травма.

Днес Варненският апелативен съд сподели всички основания на първата съдебна инстанция, с които е било отказано изменение на мярката за процесуална принуда. И този съд намира, че гласните доказателства (показанията на брата на обвиняемия), както и другите свидетелства, събрани от разследващите, водят до извода, че Акиф е съпричастен към смъртта на младата жена. Братът на Мюрсел е бил свидетел на началото на насилствените действия спрямо нея, които започнали в автомобила на Акиф и продължили извън него. Извършени били няколко експертизи – химическа, тройна съдебномедицинска, биологична и ДНК. Вещите лица стигат до заключението, че тялото на жертвата е било местено и върху него били установени множество наранявания.

Този съд отчита като лоши характеристични данни богатото съдебно минало на обвиняемия, независимо от настъпилата реабилитация. По делото били събрани и множество доказателства, че Акиф, който живее в Германия, се занимава със сводничество. В показанията, които е дал пред разследващите, той не отрича, че е употребил насилие спрямо бившата си приятелка. Има данни обаче, че е правил опит да мотивира свидетели на разследването да променят показанията си. Всички тези факти водят Варненския апелативен съд до извода, че е реална опасността Акиф да извърши друго престъпление или да се укрие от закона. Затова смята задържането му под стража за законосъобразно и намира, че основанията на продължаването на тази най-тежка мярка за процесуална принуда не са отпаднали.

Определението не подлежи на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама