МВР и здравното министерство пускат за обсъждане нови мерки срещу шофиране след употреба на алкохол

19:16, 30 май 17 25 771 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

МВР и Министерство на здравеопазването представиха за обществено обсъждане нова Наредба за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози от водачите на моторни превозни средства.

Срокът за предоставяне на становища е 12 юни, което предполага, че правителството ще може да я гласува на 14 юни, предаде БГНЕС.

“Предприемането на спешни, решителни мерки за намаляване на пътния травматизъм и за борба срещу нарушителите на правилата за движение по пътищата е от изключителна важност с оглед намаляване на инцидентите по пътищата и броя на пострадалите”, гласят част от мотивите на МВР и МЗ.

Проектът цели създаване на цялостен, всеобхватен ред за установява употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, който да допринесе за спазване на забраната на Закона за движението по пътищата за управление на МПС под въздействието на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози. Създаваният ред за установява употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози цели гарантиране на максимално обективни, точни и надеждни резултати.

Цели се също създаване на ефективни механизми за превенция и контрол върху способността на водачите за управление на МПС.

В проекта са включени текстове, отчитащи забраната на чл. 5, ал. 3 от Закона за движението по пътищата за управление на МПС не само под въздействието на алкохол, а и на наркотични вещества или техни аналози. Към момента липсва ред относно установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози. С проекта се цели създаване на такъв ред. Цели се и предвиждане на алтернатива на медицинското изследване, чрез въвеждане на изследване с техническо средство – доказателствен анализатор за установяване на концентрацията на алкохол в издишания въздух. За обсъждането на проекта е определен 14-дневен срок, тъй като през последните месеци се увеличава броят на пътнотранспортните произшествия след употребата на алкохол.

Предприемането на спешни, решителни мерки за намаляване на пътния травматизъм и за борба срещу нарушителите на правилата за движение по пътищата е от изключителна важност с оглед намаляване на инцидентите по пътищата и броя на пострадалите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама