„Фурия” ще прекосява Северния Атлантик с бургаския флаг

14:46, 27 май 17 / Общество 25 227 Шрифт:
Topnovini

Яхтата "Фурия" тръгва да прекосява Северния Атлантик с бургаския флаг на мачтата, съобщиха от Община Бургас. Това е първо българско участие през новото хилядолетие в най-старата презокеанска ветроходна регата за непрофесионалисти, известна като OSTAR, а във формата за двучленни екипажи - Twostar. Бургазлиите Михаил Копанов и Диан Зайков трябва да прекосят бурните води между Британия и САЩ почти по същия маршрут, по който е пътувал корабът "Титаник" през 1912 година.

Стартът на състезанието ще бъде даден в град Плимът на 29 май, понеделник, 12 часа местно време, а финалът е в Нюпорт, щата Роуд Айлънд. Участват общо 22 ветрохода - 16 в класа за "самотници" и 6 при двучленните екипажи, един от които е нашият. През последните десетина дни Мишо и Диан работиха по подготовката на "Фурия" - натъкмяване на платна, такелаж, зареждане с храна. Двамата са в добро физическо състояние и амбицирани да подобрят най-доброто българско постижение по този маршрут - 22 дни, 9 часа и 12 мин., постигнато през 1986 г. от Светлозар Тенев и Васил Попов с яхта "Булкон Стар".

Михаил Копанов и Диан Зайков вече имат опита и шампионска купа в своя клас от подобно състезание, но по южното направление - от Канарските острови до Карибите. Сега обаче предизвикателството е по-голямо, защото ще минат през зоната на айсбергите. Разстоянието за преодоляване е около 3000 морски мили, с курс на плаване от изток на запад - срещу преобладаващите ветрове, при минусови температури, в тежките условия на Северноатлантическия океан.

За първи път Мишо и Диан ще консумират по време на това плаване предимно дехидратирани храни, подобни на тези, които използват космонавтите. Те са леки и не заемат много място, а екипажът се е постарал да облекчи по всякакъв начин товара на лодката, за да е лека и бърза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама