Откриват изложба „Позабравените поети“ в Русе

07:16, 26 май 17 / Общество 25 276 Шрифт:
Topnovini

Днес, 26 май, в РБ „Любен Каравелов“ от 11.00 часа е откриването на изложба „Позабравените поети!“,  посветена на 90 години от рождението на поета и белетриста Димитър Вятовски, съобщават от Русенската библиотека. В изложбата ще бъдат представени литературни творби и документи за живота и творческата дейност на русенския поет и белетрист от фонда на Държавен архив - Русе и Регионална библиотека "Любен Каравелов".

Димитър Вятовски е роден на 24 май 1927 г. в село Вятово, Русенско. Завършва гимназия в Разград. По-късно се премества в Русе, където е редактор на ведомствените издания "Поливно земеделие" и "Дунавски фар". Той е от поколението на "сърдитите" млади поети, участвали в литературното четене, състояло се на 1 декември 1962 г. в аулата на ВИМЕСС - Висш институт по механизация и електрификация на селското стопанство (днес - Русенски университет "Ангел Кънчев"). 

Автор е на стихотворения, разкази, повести, кино и телевизионни сценарии, исторически очерци за русенски предприятия, но няма издадена приживе самостоятелна авторска книга. Негови стихотворения са отпечатани в поетическата книга "Повик", издадена през 1964 г. от Веселин Тачев с издателската марка "Щръклитиздат"  - по името на село Щръклево, Русенско. През 2016 г. единадесет стихотворения от тази самиздатска книга са публикувани в антологията "Самиздат 1963 - 1966" - книга четвърта от колекцията "Неиздадените", а в Библиотека "Лудогорие" посмъртно е издадена книгата на Димитър Вятовски "Поломието. Разкази и стихотворения". Димитър Вятовски умира на 5 юли 1986 г. в Русе.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама