По-силна борба срещу тероризма, по-малко мигрантски потоци

16:18, 25 май 17 / Политика 25 176 Шрифт:
Topnovini

На срещата в Брюксел НАТО ще препотвърди решението за достигане на разходите за отбрана до 2 процента от БВП на страните-членки и изразходване по най-добрия начин на тези средства. Това заяви президентът Румен Радев, предаде специалният пратеник на БГНЕС от Брюксел Юри Михалков.

Много е важно, че миналата година се прекрати съкращаването на личния състав и на бюджетните средства. Оттук нататък предстои плавно увеличаване на военните разходи на държавите, включително и на България.

Приносът на НАТО в борбата срещу тероризма е важен, най-малкото по няколко причини. Виждате, че тероризмът пуска пипала към Европа и НАТО трябва да противодейства. Засилването на борбата срещу тероризма е гаранция за намаляване на мигрантските потоци. За България това е изключително важно. Много е важно НАТО да даде сигнали на ангажираност към страните от Близкия изток в техните сили срещу тероризма, изтъкна държавният глава.

По повод думите на премиера Бойко Борисов за преразглеждане на плановете за модернизация на въоръженията, президентът Румен Радев предупреди, че "всекидневната смяна на позиции и приоритетите не работи в интерес на сигурността на България". Има решение на парламента. Когато това решение се подкопава от институциите, това означава, че подкопаваме институционалността като цяло. Той заяви, че предстои сериозен дебат по тези важни теми.

По повод твърденията на Росен Плевнелиев, че настоящият президент се бавел с реакцията относно думите на Владимир Путин за славянската писменост тръгнала от македонска земя, изказани на срещата му с македонския президент Георге Иванов в Москва, Румен Радев заяви, че "Плевнелиев пак бърза". Използването на историята в политиката не води до добри резултати, смята Радев. "Вчера беше светъл празник за всички славяни, за всички, които използват кирилицата. Историята ясно сочи, че България е историческата родина на славянската цивилизация", категоричен бе българският президент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама