Хомосексуализма по света: от смъртно наказание до гей бракове

18:46, 24 май 17 / Свят 25 1207 Шрифт:
Topnovini

Еднополовите бракове, в полза на които върховният съд на Тайван се произнесе, понастоящем са законни в близо 20 страни по света, 13 от които са в „пионерска Европа“.

Такива съюзи обаче все още са незаконни в повечето части на Африка и в Близкия изток, където хомосексуализмът в някои случаи се наказва от смъртното наказание.

Европейски пионери:

През април 2001 г. Холандия стана първата страна в света, която позволи на гей и лесбийски двойки встъпват в брак. Последваха дванадесет европейски държави: Белгия, Великобритания (с изключение на Северна Ирландия), Дания, Финландия, Франция, Исландия, Ирландия, Люксембург, Норвегия, Португалия, Испания и Швеция.

Някои европейски страни позволяват на хомосексуалистите да влизат в гражданско партньорство, включително Австрия, Хърватия, Германия, Гърция, Унгария, Италия и Чешката република.

През октомври 2014 г. Естония стана първата бивша съветска република, която упълномощи този вид граждански съюз. Много страни от Източна Европа - в това число България, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия - все още отказват на хомосексуалистите правото да сключват брак или да влязат в такива синдикати. Словенците през декември 2015 г. гласуваха в референдум срещу усилията на своя национален парламент да легализира гей браковете.

Около 15 западноевропейски държави позволяват на двойки от един и същи пол да осиновяват деца, независимо дали са в брак или гражданско партньорство. Това са Белгия, Великобритания, Дания, Франция, Холандия, Испания и Швеция. Други като Финландия, Германия и Словения, позволяват на гей хората да приемат детето на партньора си.

Десет страни позволяват на лесбийските двойки да заченат деца с помощта на технологии за асистирана репродукция (АРТ): Австрия, Белгия, Великобритания, Холандия, Испания и скандинавските страни. Сурогатното майчинство остава ограничено в по-голямата част на континента. Белгия, Великобритания и Холандия дават възможност за доброволно сурогатство, а в Гърция на жените могат да бъдат възстановени за разходите за носенето на дете за друг човек.

Напредък в Америка:

Канада се ориентира в тази насока, разрешавайки бракове и осиновявания между лица от един и същи пол през юни 2005 г. AРТ и сурогатството също са разрешени.

В Съединените щати, докато гей браковете все още са забранени в 14 от 50-те щати, историческото решение на Върховния съд през юни 2015 г. узаконява гей брака в национален мащаб.

Мексиканската федерална столица поведе през лятото в Латинска Америка към граждански съюзи през 2007 г. и легални бракове през 2009 г. Те вече са също законни в Аржентина, Уругвай, Бразилия и Колумбия.

Престъпление в Африка

На един континент, където около 30 страни забраняват хомосексуалността, само в Южна Африка хомосексуалистите могат законно да се женят, да осиновят или да имат деца чрез АРТ и сурогатство.

В Судан, Сомалия и Мавритания хомосексуалистите са изправени пред смъртно наказание, докато само шепа страни - Габон, Кот д'Ивоар, Чад, Демократична република Конго, Мали и Мозамбик - са декриминализирали този избор.

Неприятности в Близкия изток, Азия:

Израел води Близкия изток по отношение на уважението към хомосексуалните права и признава хомосексуалните бракове, извършени другаде, въпреки че подобни не се осъществяват в самия Израел. Гей двойки могат съвместно да осиновяват деца.

Хомосексуалността теоретично се наказва със смъртта в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, а Ливан е по-толерантна от други арабски държави.

В Азия, след Тайван, табуто, заобикалящо хомосексуалността, бавно ерозира и във Виетнам и Непал.

Азиатско-тихоокеанския регион:

Единствената страна в региона, която позволява на гей двойките са сключат брак, е Нова Зеландия, приела такъв закон през април 2013 г., 27 години след като хомосексуалността в страната беше декриминализирана.

Последният опит за легализиране на гей браковете в Австралия зависеше от планирания референдум, блокиран през ноември 2016 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама