Несебър отбеляза 24 май с празнично шествие и хоро

14:12, 24 май 17 / Общество 25 281 Шрифт:
Topnovini

Несебър отбеляза 24 май с празнично шествие, тържествено награждаване на учители и ученици от цялата община и пъстър фолклорен концерт, съобщиха от местната Община.

Началото на честването започна пред крепостните стени на древния град, където вдъхновени изпълнения на фанфарния оркестър към СУ „Любен Каравелов“ с ръководител Денис Гонсалвеш зарадваха жителите и гостите на града. Оттам тръгна и празнично шествие по главната улица на Старинен Несебър до амфитеатъра, в което се включи кметът Николай Димитров, общински служители, културни дейци, учители, ученици, родители.

От сцената на амфитеатъра градоначалникът отправи приветствие и награди заслужили учители и ученици от цялата община.

Празничната програма продължи с тържествен концерт, в който пламенно слово за делото на светите братя произнесе Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство”, а Ели Ангелова и Атанас Кръстев към ДТС при читалище „Яна Лъскова - 1905“ изпълниха съответно стихотворенията „А, Б, В“ от Йордан Друмников и „На Кирил и Методий“ от Иван Давидков. В проява взеха участие още Група за обработен фолклор „Славееви гласове“ към СУ „Любен Каравелов“ с ръководител Руска Узунова и Обединена общинска школа по изкуствата, чийто репертоар бе на фолклорна тематика.

Финал на празничните събития, които разчувстваха силно публиката, постави химнът за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета „Върви, народе възродени“. Тържествената песен събра на сцената на амфитеатъра участниците в концерта и изправи на крака всички присъстващите на амфитеатъра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама