Проф. Едуард Гафни: Вълнуващ е начинът, по който българите са спасили своите евреи

21:42, 23 май 17 / Общество 25 193 Шрифт:
Topnovini

Вълнуващ е начинът, по който българите християни са спасявали своите евреи – как са ги настанявали в домовете си, как българската православна църква се е застъпила за тях, как българските войници са отказвали да изпълняват заповедите на командирите си, заради тях. Предаде БГНЕС.

Това заяви по време на лекцията си в конферентната зала на Богословския факултет днес проф. д-р Едуард (Ед) Гафни, професор по право в Университета Валпараисо, създател на филма „Празни вагони: унищожение и спасение на българските евреи през Втората световна война”, предаде репортер на БГНЕС.

Темата на събитието бе „Приносът на българската църква за спасяването на евреите“. Сред гостите бе и многоуважаваната проф. Хени Лорер, минала през ада на драматичните събития през Втората световна война и интернирана по време на гоненията на евреите от режима.

Проф. Гафни се спря в началото на лекцията си на тъмната материя на войните.

„Всеки един от нас трябва да изучава войните, защото, ако не го правим, рискуваме в бъдеще да правим едни и същи грешки“, каза той. Той се спря на драмата на отминалите кървави събития, в които загиват или са били осакатени милиони млади хора, на разумната необходимост войните да бъдат предотвратени, но и често на невъзможността това да бъде постигнато. Според него в свят с военни съюзи е много лесно да се провокира конфликт или война, основани на невъзможния диалог и на противопоставянето. Разказа и за един особен феномен - „всяка война има и своите малки мръсни войни”, за които обикновено не се говори, посочи проф. Гафни.

Той разказа и за работата си със своите студенти, на които е поставял задачи да търсят документални следи от мъчителни епизоди от войните. Най-много ги плаши, че това, което виждат може да се случи и на тях, призна той. Но пък всичко това поражда у тях желание да говорят за миналото, за поуките от него.

За България проф. Гафни сподели, че не е виждал такава гледка - Богословски факултет на православна църква в непосредствена близост до джамия и църква, което говори достатъчно за нивото на национално съгласие между етносите и религиите у нас. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама