Започват да будят Георги Иванов от медикаментозната кома

17:17, 23 май 17 / Общество 25 206 Шрифт:
Topnovini

Започват да будят Георги Иванов от медикаментозната кома. Той се намира във Военномедицинска академия. Специалистите в лечебното заведение са направили контролен скенер на първия ни космонавт, който не е показал неблагоприятен прогрес на промените в главния мозък.

От ВМА заявиха, че е спряно и подаването на медикаменти и се очаква до 24 часа Иванов да бъде достатъчно контактен, за да бъде оценен неврологичния статус.

Припомняме, че вчера Георги Иванов постъпи във ВМА. Първият български космонавт е в медикаментозен сън и лекарите посочиха още тогава, че ще остане така в следващите 24 до 48 часа.

Вечерта преди да постъпи във ВМА, при битов инцидент Иванов е получил травма на раменната става и имал лек удар в главата. След инцидента не е имал никакъв проблем, чувствал се е добре. „Ранно сутринта станал неспокоен, което накарало близките да потърсят лекарска помощ. Нашата първа диагноза е един исхимичен мозъчен инсулт с преходно нарушение на мозъчното кръвообращение, което е било най-вероятно причината и за неговата травма”, каза доц. Одисеева. Тя обясни, че той има сърдечна аритмия, която е предпоставка за такива нарушения в кръвообращението на мозъка.

76-годишният Иванов е генерал-лейтенант от БНА, служил е като военен пилот. На 10 април 1979 г. той участва в космически полет с кораба "Союз 33", заедно с руския космонавт Николай Рукавишников. Двамата прекарват в орбита около Земята 1 ден, 23 часа и 1 минута и са принудени да се върнат, тъй като, поради технически проблем, "Союз 33" не успява да се скачи с орбиталната станция "Салют-6".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама