Добрич е най-зелен град на България

16:32, 22 май 17 / Общество 25 654 Шрифт:
Topnovini

Министърът на околната среда и водите Нено Димов връчи наградата на Добрич за най-зелен град на България през 2016 г. Той беше отличен в тази категория в годишната класация на „Дарик радио“ за най-добър град за живеене, съобщи МОСВ.

Добрич е избран заради най-малко замърсяване на въздуха с фини прахове частици. Размерът с фините прахови частици се разделя на: ФПЧ10 – частици с диаметър под 10 микрона и ФПЧ2.5 – частици с диаметър под 2.5 микрона. Градът е под тези показатели през последните три години, показват данните. „Впечатлен съм от показателите на Добрич и ще работим тази добра практика да се приложи и в останалите градове на страната“, заяви министърът. Той допълни, че неговата политика ще бъде насочена към подобряването на качеството на атмосферния въздух.

Първичните фини прахови частици произхождат от природни или антропогенни източници. Природните източници включват морска сол, естествено суспендиран прах, полени, емисии от горски пожари и вулканична пепел. Антропогенните източници включват изгаряне на горива в термични електроцентрали, инсинератори, битово отопление за домакинствата, изгаряне на горива за превозни средства, износване на превозните средства (гуми и спирачки), емисии от износване на пътните платна, както и други видове антропогенен прах. В градовете значителни местни източници са изгорелите газове от автомобилите, повторно суспендиране на праха на пътя, както и изгарянето на дърва, горива или въглища за битово отопление. Това са всички източници, емитиращи близо до повърхността на земята, които водят до значително въздействие върху нивата на ФПЧ в околната среда.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама