Валдис Домбровскис: България трябва да осигури достъп до качествено образование и здравеопазване за гражданите си

15:43, 22 май 17 / Политика 25 378 Шрифт:

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който отговаря за еврото и социалния диалог, даде няколкопрепоръки на България.

Той препоръча страната ни да улесни намаляването на неприлаганите фирмени кредити, включително с ускоряване на промените в законодателството, свързано с несъстоятелността.

Друга негова препоръка към България е да се подобрят т. нар. "Активни политики" на пазара на труда

Той посочва необходимостта от осигуряването на качествено основно образование, особено за ромите.

Необходимо е и здравните осигуровки да имат по-голямо покритие, да бъдат ограничени плащанията в брой в здравеопазването, както и да бъде преодолян недостигът на лекари.

Основна насока е и консултация със социалните партньори, за да бъде определен прозрачен начин за изчисляване на минималното работно заплащане.

Последната препоръка е да бъде приложена ефективно националната стратегия за обществените поръчки до 2020 година.

Комисията започна задълбочени прегледи на 13 държави-членки, включително България през ноември миналата година, за да анализира дали са засегнати от макроикономически несъответствия и колко са сериозни.

През февруари тази година Комисията остави под наблюдение страната ни заради прекомерните икономически дисбаланси,

„“Ние отчитаме постигнатия напредък в укрепването на банковата система, но сме на мнение, че е необходима още работа, за да се преодолеят оставащите слабости във финансовия сектор. През следващата седмица ще бъда на посещение в София и очаквам с голям интерес да обсъдим нашите препоръки с министри, депутати и социални партньори", заяви Домбровскис.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама