Деница Николова: Над 20 млн. лв. ще бъдат инвестирани в Горна Оряховица

14:04, 22 май 17 / Политика 25 246 Шрифт:
Topnovini

Над 20 млн. лв. са планираните инвестиции в община Горна Оряховица само по линия на ОП „Региони в растеж“ до 2020 г. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която заедно с кмета на общината инж. Добромир Добрев и областният управител на област Велико Търново проф. Любомира Попова откри днес обновената с европейски средства детска градина „Бодра Смяна“, съобщиха от МРРБ. Това информира БГНЕС.

Детското заведение е част от проекта на общината за подобряване на образователната среда в гр. Горна Оряховица на стойност 3 млн. лв., осигурени от оперативната програма. В него е монтирана топлоизолация, подменени са дограмата и вратите, положени са нова фаянсова облицовка, теракота, шпакловка и боядисване. Подменени са осветителните и отоплителните тела. Сменен е котелът на сградата и е изградена система за отопление от слънчеви колектори. Подменени са пешеходните настилки около сградата, както и алеи и площадки за игра. Освен обновената най-стара детска градина в града, по проекта предстои и реновиране на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ОДЗ „Елена Грънчарова“.

Зам.-министър Николова подчерта, че това е един от първите обекти, който е реализиран със средства по ОП „Региони в растеж“. В допълнение към проектите за образователна инфраструктура, предстои да стартират инвестиции за подобряване на градската среда и в социалните жилища. „Надявам се с тези инвестиции градът да се развива още повече социално-икономически. Надявам се децата да са щастливи и с любознателност да постигат по-добри резултати“, посочи Николова. Тя изрази надежда общината да продължи да реализира успешно проектите си.

До края на оперативната програма област Велико Търново ще получи над 50 млн. лв. по програмата, информира също заместник-министърът.

Пред журналисти Деница Николова коментира, че към настоящия момент изпълнението на оперативната програма върви с нормален ритъм. Около 57% от общия й ресурс са договорени. До края на годината ще бъде разпределен и ресурсът към другите бенефициенти – към Агенция „Пътна инфраструктура“, както и към Министерството на здравеопазването и общините – за деинституционализация на възрастни хора.

„Изпълнението върви с добри темпове, предстои ни реализация на много обекти този строителен сезон и до края на годината ще имаме още завършени проекти. До момента сме разплатили 11% от ресурса на програмата. Няма непреодолими пречки, които да стопират изпълнението. Призивът ми е общините да се мобилизират и да завършим планираните инвестиции до края на годината“, заяви зам.-министър Николова. Според нея обжалването на поръчките на общините към момента не е съществена и сериозна пречка за изпълнението на проектите, защото програмата стартира реализацията си своевременно след нейното одобрение и има време за изпълнение на мерките. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама