Прокуратурата разследва НЗОК за над 20 млн. лева

11:19, 22 май 17 / Общество 25 260 Шрифт:
Topnovini

Прокуратурата разследва НЗОК за над 20 млн. лева, платени от касата на болниците, пише в. "Монитор". Парите са преведени за разходи, направени от медицинските заведения през ноември и декември 2016 г., въпреки че все още действащата тогава система за пръстови отпечатъци е отхвърлила сумите заради липса на изискваните по закон реквизити.

Прокурорската проверка е образувана по сигнал, като постановлението по нея е от 3 април, става ясно от документи, допълва изданието. В рамките на проверката държавното обвинение е възложило на Изпълнителна агенция "Медицински одит" да разследва случая, като в момента се проверява дали НЗОК е имала основания за направените плащания. Ще бъдат изисквани и обяснения от длъжностните лица, разрешили превеждането на сумите.

На въпрос дали за въпросните месеци НЗОК е платила суми, отхвърлени от системата, и на каква стойност възлизат те, от касата отговорили, че са преведени 20 376 470 лева за лечението на общо 24 195 болни. От тях за 14 517 болни през ноември 2016 г. са изплатени от касата 11 501 073 лева, а за други 9678 през декември също миналата година са броени 8 875 398 лева. От касата твърдят, че това е станало, след като нейни инспектори са проверили дали в действителност такива хора са били лекувани по какви клинични пътеки, колко време е бил престоят им в болниците и кога са изписани

От касата твърдят също, че са отхвърлили плащания за 1788 случая - 890 от ноември и 898 декември 2016 г. Не уточнили обаче на какво основание е отказано плащането и за какви нарушения са санкционирани болниците с отказа да им бъдат приведени парите.

Системата за пръстов отпечатък бе въведена от здравния министър в предния кабинет "Борисов" Петър Москов. Тя влезе в сила от ноември 2016 г., но бе отменена в началото на тази година с решение на ВАС в края на март. Идеята за въвеждането ѝ бе да се прекрати източването на НЗОК чрез плащания за фиктивни пациенти. За целта лечебните заведения инвестираха пари за закупуването на четци, струващи по около 200 лева бройката, като сега заплашват, че ще съдят касата, ако не им възстанови похарчените за въвеждането на системата средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама